Petiovalentna vakcina od 1. jula
Foto: Tanjug

RFZO

Petiovalentna vakcina od 1. jula

Društvo -
RFZO je ove vakcine na listu lekova stavio 26. novembra prošle godine i odmah su kontaktirani proizvođači od kojih smo obavešteni da se vakcine mogu dobiti za četiri do šest meseci, navela je Danica Salaški, direktorka sektora za zdravstvenu zaštitu RFZO

BEOGRAD - Direktorka sektora za zdravstvenu zaštitu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Danica Salaški izjavila je danas da će vakcinacija dece petovalentnom vakcinom protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilusa influence B, početi od 1. jula.

Ona je rekla da je RFZO ove vakcine na listu lekova stavio 26. novembra prošle godine, da su odmah kontaktirali proizvođače i da su od njih obavešteni da se vakcine mogu dobiti za četiri do šest meseci.

"Zbog toga je ministarstvo zdravlja Pravilnik o imunizaciji petovalentnom vakcinom odložilo od 1. jula 2014. godine", naglasila je Salaški i dodala da pravo da se vakcinišu petovalentnom vakcinom imaju deca rođena od 1. maja.

Epidemiolog Goranka Lončarević objašnjava da su prednosti ove vakcine konfor deteta, manji broj neželjenih reakcija, kao što su otok, bol, povišena tenperatura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track