Batut: U Srbiji se godišnje šugom zarazi između 4.000 do 5.500 ljudi

Uznemirujući podaci

Batut: U Srbiji se godišnje šugom zarazi između 4.000 do 5.500 ljudi

Društvo -
U prve dve nedelje januara ove godine prijavljeno je 168 slučajeva šuge, što je manji broj u odnosu na prve dve nedelje januara 2013. godine, kada je registrovano 208 obolelih

BEOGRAD - U Srbiji od šuge godišnje oboli između 4.000 i 5.500 pacijenata, a najveći broj prijavljenih epidemija je u gerontološkim centrima, rečeno je danas Zavod za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemiolog Bojana Grgić kaže da je u prošloj, 2013. godini prijavljeno 10 epidemija šuge, u kojima je obolelo 120 osoba. Najveći broj prijavljenih epidemija je u kolektivima - gerontoloski centri, centri za smestaj odraslih lica - 5, a ostale registrovane epidemije su dve porodične, i tri među stanovništvom u romskim naseljima.

U toku 2011. godine na teritoriji Srbije prijavljene su 4762, u 2012. godini 5232, a u 2013. godini 5281 osoba obolela od šuge. U prve dve nedelje januara ove godine prijavljeno je 168 slučajeva šuge, što je manji broj u odnosu na prve dve nedelje januara 2013. godine, kada je registrovano 208 obolelih.

Kako bi se sprečilo širenje infekcije šuge na Odeljenju intenzivne nege Klinike za gastroenterologiju preduzeto je niz mera, pa je zaraženi pacijent izolovan u zasebnoj sobi. Primenjuju se i preventivne mere prilikom nege i primene terapije pacijenta kod koga je dijagnostikovana šuga - koriste se adekvatna odeća, rukavice i kape.

Osoblje koje je učestvovalo u nezi i lečenja obolelog pacijenta upućeno je na pregled kod dermatovenerologa. Svi pacijenti u intenzivnoj nezi su pod stalnim epidemiološkim nadzorom uz konsultativne preglede lekara dermatovenerologa. Adekvatno se obeležava i odlaaže odeća i posteljina pacijenta kod koga je dijagnostikovana šuga.

Zabranjen je prijem na Kliniku za gastroenterologiju i Odeljenje intenzivne nege. Zbog smanjenog broja osoblja tom odeljenju obavljenja je preraspodela osoblja sa ostalih odeljenja Klinike za gastoenterologiju. Zabranjena je poseta pacijentima sa Klinike za gastoenterologiju, a poštrene su higijenske mere na toj klinici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track