NENAD BOROVČANIN: Hitno osnovati Fond za prevenciju nasilja nad mladinima!
Foto: Damir Dervišagić

Objedinjavanje parcijalnih rešenja

NENAD BOROVČANIN: Hitno osnovati Fond za prevenciju nasilja nad mladinima!

Društvo -
U vremenu ekonomske krize, tranzicije društva, premalo mogućnosti za mlade, osećaja bezizlaznosti i ostalih problema sa kojima se omladina Srbije susreće, kao posledica se najčešće javlja nasilje među njima, bilo da su žrtve ili počinioci, naglasio je Borovčanin

NIŠ - Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin zatražio je danas podršku za hitno formiranje Fonda za prevenciju nasilja među mladima, kao jedinstvenog tela koje bi objedinilo sva dosadašnja parcijalna rešenja i strategije.

Inicijativi se priključila i Krovna organizacija mladih Srbije.

"U vremenu ekonomske krize, tranzicije društva, premalo mogućnosti za mlade, osećaja bezizlaznosti i ostalih problema sa kojima se omladina Srbije susreće, kao posledica se najčešće javlja nasilje među njima, bilo da su žrtve ili počinioci“, naglasio je Borovčanin, koji kao rešenje predlaže hitno formiranje Fonda za prevenciju nasilja među mladima, za šta traži nedvosmislenu podršku institucija, civilnog sektora, medija i građanki i građana Srbije.

"Bez obzira na političke razlike, borba protiv nasilja je jedno od pitanja koje mora ujediniti sve društvene aktere. Pozivam predstavnike Vlade Srbije, zatim civilno društvo, javne ličnosti, medije, ali pre svega građane, da se aktivno uključe u što hitnije formiranje Fonda, a samim tim i u stvaranje tolerantnijeg i demokratičnijeg društva, jer svaki nasilno izgubljen mlad život predstavlja poraz Srbije!“, zaključio je Borovčanin.

Ovom apelu državnog sekretara pridružila se i Krovna organizacija mladih Srbije, čiji je predsednik Marjan Cvetković napomenuo da je neophodno da dominantniji od nasilja, sukobljavanja i diskriminacije postanu razumevanje, tolerancija, dijalog, rodna ravnopravnost i prihvatanje svih oblika različitosti.

„Neophodno je postići saradnju i zajedničko delovanje kako institucija, tako i političkih partija i njihovih podmladaka, organizacija civilnog društva i medija. Izgradnja kulture mira i dijaloga mora da bude jedan od primarnih ciljeva obrazovanja, a rad na prevenciji nasilja svakodnevan“, precizira je predsednik KOMS – a, Marjan Cvetković.

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin danas je, povodom eskalacije nasiljameđu mladima, zajedno sa predsednikom Krovne organizacije mladih Srbije Marjanom Cvetkovićem učestvovao na panel diskusiji „Prevencija nasilja mladih i nad mladima“, u Nišu.

http://www.youtube.com/watch?v=VPoPdK24k7w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track