SRBIJA VS HRVATSKA: Sud stavio embargo na svedoke

Proces počinje 3. marta

SRBIJA VS HRVATSKA: Sud stavio embargo na svedoke

Društvo -
Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart

HAG - Međunarodni sud pravde u Hagu stavio je embargo na objavljivanje iskaza svedoka na glavnoj raspravi u sporu Srbije i Hrvatske, koja počinje 3. marta.

Ta zabrana važiće do kraja rasprave, odnosno do 1. aprila.

Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart. Sud je zabranu njihovog objavljivanja do kraja rasprave obrazložio neophodnošću da "œpravda i uzimanje dokaza budu temeljno sprovedeni", kao i da se svedocima "€œomogući da iskaze daju nezavisno"€.

Izveštačima je dozvoljeno da prate iskaze svedoka, ali će o njima javnost moći da obaveste tek 1. aprila.

Podsetimo, Hrvatska i Srbija, jedna protiv druge, podnele su najvišem sudu Ujedinjenih nacija tužbe za genocid tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95. Za sada, ni sud, ni obe strane, nisu saopštili identitet i broj svedoka. Zna se da će u prvoj nedelji rasprave, koja počinje 3. marta, Međunarodni sud pravde saslušati argumente Hrvatske, kao i svedoke obe strane.

Od 10. marta, zastupnici Srbije će uzvratiti izlaganjima o hrvatskoj tužbi, ali i kontra-tužbi koju je zvanični Beograd podneo protiv Zagreba. Zatim, druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila. Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.

Inače, upravo je o tužbama dve države juče u Beogradu govorila hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusikć, koja je izjavila da neće biti povlačenja tužbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track