DEBELE VEZE: Dinkićev kum sprečavao istragu o Šariću!
Foto: Kurir štampano

Otkrivamo: Narko-bos pustio pipke na sve strane

DEBELE VEZE: Dinkićev kum sprečavao istragu o Šariću!

Društvo -
Mladen Spasić sprečavao istragu o narko-klanu, a umesto kazne zbog loših rezultata u borbi protiv kriminala, unapređen u savetnika ministra unutrašnjih poslova

BEOGRAD - Debele veze.

Mladen Spasić, bivši načelnik SBPOK, inače kum i prijatelj Mlađana Dinkića, lidera URS, sprečavao je istragu o narko-klanu Darka Šarića, saznaje Kurir. Uprkos lošim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala, Spasić nije „kažnjen“, nego je praktično nagrađen napredovanjem u službi - postao je savetnik ministra unutrašnjih poslova.Kako je Kurir juče objavio, istraga protiv Šarićevog klana otvorena je još 2006. godine, dok je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova bio Dragan Jočić. Pošto je tad uočen veliki priliv novca u Vojvodini, Jočić je zatražio da se ispita poreklo novca i ko investira u pokrajini, a kasnije se, prema svedočenju izvora Kurira iz istrage, ispostavilo da su to bili Šarići - braća Darko i Duško. Godinu dana kasnije (29. juna 2007) u garažama u vlasništvu braće Šarić na Novom Beogradu uhapšeni su Arso Šarić, njihov rođak, i izvesni Darko Devedžić sa oko 21 kilogramom heroina preuzetog za preprodaju, a u akciji UKP, iako je time trebalo da se bavi SBPOK Mladena Spasića.- Uprkos direktivi načelnika UKP da SBPOK, sa Spasićem na čelu, preuzme neophodne radnje u vezi sa Šarićevim narko-klanom, rezultata nije bilo - kaže sagovornik Kurira iz policije.Iako je SBPOK upadljivo ignorisao Šarićev klan do 2008, Spasić je te godine, a posle formiranja vlade DS i SPS, avanzovao funkciju savetnika ministra policije i nasledio ga je Svetislav Bata Đurović, njegov dotadašnji operativac.- Đurović je postavljen za načelnika SBPOK kao prijatelj iz detinjstva i kasnije kum tadašnje ministarke pravde Snežane Malović, kojoj je krstio drugo dete. Majka Snežane Malović rodom je iz Pljevalja, baš kao i Đurović i kao Šarići. Indikativno je da je tada bukvalno preko noći uvedeno i novo pravilo da je, pored standardnog mišljenja načelnika UKP i ministra policije, za postavljenje načelnika SBPOK potrebno i mišljenje ministra pravde - ispričao je izvor iz policije.Đurović je pak sa Šarićima putovao na letovanje u Tursku - bili su zajedno na letu za Antaliju u junu 2009. sa svojom porodicom.

Dinkić gurao Spasića kroz MUP

HTEO DA BUDE DRŽAVNI SEKRETAR

Mladena Spasića lider URS Mlađan Dinkić pokušao je, po kumovskoj liniji, u junu 2012. da progura za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako je Kurir već pisao, URS je tada tvrdio da mesto jednog od dva državna sekretara u MUP pripada njima. Međutim, Spasić je ipak „izvisio“ za ovu funkciju, ali je ostao savetnik ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a na to mesto je raspoređen 2008, posle odlaska s mesta načelnika SBPOK.

Vladan Batić upozoravaoPODNEO PRIJAVU PROTIV SPASIĆAVladan Batić, pokojni lider DHSS i ministar pravde u vladi Zorana Đinđića, podneo je 2005. protiv Spasića krivičnu prijavu.- Taj čovek je bio sklon raznim uticajima - kazao je tada Batić, koji je podneo krivične prijave protiv Spasića zbog zloupotrebe službenog položaja, njegovog protivpravnog lišavanja slobode i lažnog prijavljivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track