Tužilac Euleksa traži produženje pritvora Ivanoviću
Foto: Zorana Jevtic

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici

Tužilac Euleksa traži produženje pritvora Ivanoviću

Politika -
Razlozi za produženje pritvora Ivanoviću ne postoje, kao što nisu postojali ni pre mesec dana kada mu je pritvor određen, kaže Nebojša Valjić, advokat Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA - Tužilac Euleksa traži da bude produžen pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, a odluka o eventualnom produženju pritvora mora biti doneta do sutra u ponoć.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je danas primio zahtev javnog tužioca Euleksa za produženje pritvora lideru SDP i da je već izjavio protivljenje tom zahtevu.

“Razlozi za produženje pritvora Ivanoviću ne postoje, kao što nisu postojali ni pre mesec dana kada mu je pritvor određen,” rekao je Vlajić, podsetivši da je u međuvremenu i Vlada Srbije podnela garancije da će Ivanović biti u svakom trenutku dostupan organima Euleks pravosuđa.

Vlajić je dodao da očekuje da ove garancije Euleks sud uzme u najozbiljnije razmatranje.Odluka po zahtevu međunarodnog tužioca za produženje pritvora mora biti doneta najkasnije do sutra, 27. februara u ponoć, jer tada ističe 30 dana pritvora koji je Ivanoviću prvobitno određen, kazao je Vlajić.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović zatražila je danas u svoje i ime srpskih odbornika da se lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i drugim pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

U saopštenju Božovićeva je zahtevala u ime opštine i odbornika ispred GI „Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanovic“ i GI „Srpska“, i svoje lično ime, da se, kako je navela, neosnovano pritvorenom Ivanoviću i ostalim Srbima omogući pravo da se brane sa slobode.Usvajanje ovog zahteva je od izuzetnog značaja, jer će imati pozitivne implikacije na stabilnost političke situacije na severu Kosova i Metohije, i na smirivanje tenzija medu gradanima, koji su uznemireni neosnovanim hapšenjima i nekakvim tajnim spiskovima, navela je Božovićeva.

"Rad novih opština je doveden pod znak pitanja jer se problem bezbednosti gradana namece kao primarni u ovom trenutku", ocenila je predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica i zatražila od međunarodnog pravosuđa da njen zahtev najozbiljnije shvate i uzmu u razmatranje.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track