ULIZIVANJE SLOBI: Mišković kupovao najskuplje bunde Miri Marković!

Kako je vlasnik „Delta holdinga“ krčio sebi put

ULIZIVANJE SLOBI: Mišković kupovao najskuplje bunde Miri Marković!

Društvo -
Specijalne veze Miškovića sa SPS počele još ranih devedesetih, a zahvaljujući njima je stekao bogatstvo; Mišković poslao Miri skupocen poklon i dobio mesto u vladi

BEOGRAD - Vrati mi, vrati bundu...Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, za enormno bogatstvo i poslovnu imperiju, u čiju gradnju je krenuo u vreme vladavine bračnog para Milošević, može da zahvali, verovali ili ne, bundi. Kako Kurir saznaje, Mišković je kupio skupoceni komad krzna Mirjani Marković kako bi se na taj način dodvorio i njenom suprugu, tada najmoćnijem čoveku u državi - Slobodanu Miloševiću.- Mišković je bio direktor u „Župi“ i poznavao je jednu od najbližih Miloševićevih saradnica - Radmilu Anđelković, čuvenu Radu Lambadu. Ona ga je i protežirala kod Miloševića, objašnjavala da bi bilo dobro da jedan privrednik uđe u vladu, da ne budu samo političari - priča za Kurir jedan od Miškovićevih prijatelja i nastavlja:Veza ka Slobi- Primili su ga Sloba i Mira. Onda je Mišković tražio da se naruči i kupi najskuplja bunda, koju je odneo i poklonio Miri Marković. To je bila njegova strategija - da preko Mire zadobije i Slobinu naklonost. Izgleda da mu je pošlo za rukom pošto je nedugo zatim bio postavljen za potpredsednika vlade, posle čega i počinje njegovo bogaćenje.Malo se zna da je Miroslav Mišković karijeru finansijskog i političkog moćnika počeo kao podstanar u stanu Slobodana Miloševića.- Mišković je živeo i radio u rodnom Kruševcu sve do pred kraj osamdesetih godina, a onda se poslom preselio u Beograd, ni manje ni više nego u stan u vlasništvu porodice Milošević na Crvenom krstu. Nije mnogo prošlo od useljenja, a Mišković je ušao u politiku i početkom devedesetih postao potpredsednik Vlade Srbije. Iz nje je izašao posle samo šest meseci, kad je izašao i iz Slobinog stana, i osnovao „Deltu“ - priča naš sagovornik.Miloševićev podstanarPoznato je da svi poslovi Miškovića počinju od firme „Hemslejd“, osnovane 1991. na Kipru. To je bila prva firma koju je osnovao, a prva koju je „Hemslejd“ osnovao, iste te godine, bila je Delta banka, sa sedištem takođe na Kipru.„Delta“ je jedna od retkih kompanija koja je u vreme Miloševića imala mnogo privilegija. Imala je mogućnost da obaveze prema državi plaća odloženo na 45 dana odlukom Mihalja Kertesa, tadašnjeg direktora Uprave carina. Miškoviću je dozvoljeno da ne plaća poreze i carine na uvoz robe jer je hiperinflacija za tih 45 dana potirala celokupan iznos koji je trebalo da pripadne državi. To je otkriveno u američkim diplomatskim depešama objavljenim na sajtu Vikiliksa. Delta banka nalazila se na listi kompanija kojima je zabranjena bilo kakva saradnja sa Amerikancima, što je bilo u sklopu vršenja pritiska na vladu Slobodana Miloševića.

Mišković je tražio da se naruči i kupi najskuplja bunda, koju je odneo i poklonio Miri da bi zadobio Slobinu naklonost
Mišković je tražio da se naruči i kupi najskuplja bunda, koju je odneo i poklonio Miri da bi zadobio Slobinu naklonost

Finansijski tokoviIZNOSIO PARE NA KIPAR, SOCIJALISTI MU IH DAVALI IZ PRIMARNE EMISIJEDelta banka je bila aktivno uključena u iznošenje državnog novca na Kipar. Na provizijama za taj posao zarađivale su se stotine hiljada nemačkih maraka. Mišković je devedesetih zaradio i na kursnim razlikama jer je njegovih devet firmi imalo privilegiju da devize kupuje po zvaničnom kursu, koji se drastično razlikovao od realnog. Od devet kompanija najviše privilegija Mišković je koristio u firmi „Delta M“, koja je na razlici pri kupovini deviza po zvaničnom kursu zaradila 1,7 miliona maraka. Više od 700.000 maraka inflatorne dobiti „Delta M“ je imala uzimajući kredite iz primarne emisije, dok je više od milion zarađeno na taj način preko firme „Deltiko“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track