Organizacija potrošača Srbije: U prodaji na hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta
Foto: Kurir

Za strogu kontrolu

Organizacija potrošača Srbije: U prodaji na hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta

Društvo -
Meso uginulih životinja, pa čak ukoliko zdrava životinja ugine od infarkta, nije za ljudsku upotrebu, ni sirovo ni prerađeno i može biti jako opasno, jer se u tkivu uginule životinje koja nije iskrvarila u roku od pola sata počinju razmnožavati bakterije koje postoje u organizmu

BEOGRAD - Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović upozorio je danas da se u Srbiji prodaje na hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta. Najnoviji slučaj prodaje mesa uginulih životinja u Velikoj Plani, po njegovim rečima, nije ništa novo.

Papović je rekao da je pre tri godine iz Brazila i Argentine uvezeno meso sumnjivog kvaliteta i da do sada nije obelodanjeno koji proizvođač je to meso stavljao u promet. On je naglasio da NOPS stalno ukazuje na neophodnost pune kontrole mesa i mesnih prerađevina koja uključuje kontrolu proizvođača životinja, klanica, prerađivača i krajnjih prodavaca.

U Srbiji, kako je istakao, nemo dovoljno inspektora, a dodatni problem je i to što neki od njih ne rade svoj posao kako treba. "Veliki problem kome treba da se posveti pažnja jeste i mali broj kafilerija. Nekada ih je u Srbiji bilo na desetine, a sada samo dve ili tri imaju dozvolu za rad", kazao je predsednik NOPS. On nije mogao da precizira koje količine mesa sumnjivog kvaliteta stignu do tržišta, ali je naveo da je reč "o tonama i tonama takvog mesa".

"Situacija koja se desila pre par dana u Velikoj Plani, gde je otkupljivano i stavljano u promet meso uginulih krava i konja, treba da je poslednje upozorenje ministarstvu poljoprivrede da hitno preduzme ozbiljne i konkretne korake", kazao je Papović. Prošle sedmice policija je uhapsila jednu osobu jer je u Velikoj Plani otkupljivala meso uginulih krava i konja, za koje se znalo da nije za ishranu, a potom ga prerađivala i prodavala u svojoj ugostiteljskoj radnji preko puta osnovne škole.

Prema ocenama veterinara, meso uginulih životinja, pa čak ukoliko zdrava životinja ugine od infarkta, nije za ljudsku upotrebu, ni sirovo ni prerađeno i može biti jako opasno, jer se u tkivu uginule životinje koja nije iskrvarila u roku od pola sata počinju razmnožavati bakterije koje postoje u organizmu.

Mediji su prošle godine upozoravali i da se Srbiji sve više uvozi meso i mesne prerađevine lošeg kvaliteta i kojima se bliži rok isteka trajanja, dok se ilegalno najviše preko Kosova uvozi čak i meso kome je rok trajanja istekao, sadrži GMO ili povećani nivo hormona. Pisalo se i da je u mnogim mesarama u Srbiji mogla da se nađe i piletina iz Južne Amerike koja je dolazila preko crngorske luke, kao i govedina iz Brazila i Argentine koje dozvoljavaju upotrebu GMO stočne hrane. Prema zvaničnim podacima, Srbija najviše uvozi meso iz Argentine, a proizvođači mesa i mesnih prerađevina su veliki uvoz obrazlagali time da na domaćem tržištu nema dovoljno sirovina za proizvodnju zbog osipanja stočnog fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track