Hrvatska i Srbija zajedno u borbi protiv katastrofa
Foto: Beta/Arhivska Fotografija

Priprema sporazuma o saradnji

Hrvatska i Srbija zajedno u borbi protiv katastrofa

Društvo -
Godinama imamo izuzetnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske, redovno razmenjujemo informacije, a naši timovi za odbranu od poplava imaju zajedničke vežbe, navodi načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić

BEOGRAD - Hrvatska i Srbija pripremaju sporazum o zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa i ukljanjanja njihovih posledica, a taj sporazum je pred potpisivanjem.

Tekst sporazuma je dogovoren krajem prošle godine, a u ime Zagreba potpisaće ga ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, rečeno je u kabinetu direktora hrvatske Državne uprave za zaštitu i spasavanje Jadrana Perinića.

Kada će tačno sporazum biti potpisan još se ne zna jer, kako je rekao načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, taj dokument čeka na verifikaciju u Ministarstvu spoljnih poslova. Iz MSP-a, na sednici Vlade trebalo bi da bude odobren, a zatim potpisan.

"Godinama imamo izuzetnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske, redovno razmenjujemo informacije, a naši timovi za odbranu od poplava imaju zajedničke vežbe", objašnjava Marić.

Da će se Srbija i Hrvatska ubuduće zajedno boriti protiv poplava dogovoreno je i na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva poljoprivrede Hrvatske i Hrvatskih voda tokom proteklog vikenda.

Dogovoreno je da se ubuduće operativno razmenjuju informacije između Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" i Hrvatskih voda u slivu reke Save.Nadležni iz dve zemlje će zajednički obići vodne građevine u Srbiji i Hrvatskoj kako bi saradnja i na terenu bila što uspešnija.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track