Jovan Vorkapić: Država ne zna šta sve ima u svom vlasništvu
Foto: Zorana Jevtić

Direktor Republičke direkcije za imovinu

Jovan Vorkapić: Država ne zna šta sve ima u svom vlasništvu

Društvo -
Kad sam došao u direkciju, bio sam zaprepašćen što je evidencija o državnoj imovini neažurna jer njeni korisnici, ministarstva i JP ne prijavljuju šta koriste

BEOGRAD - Republička direkcija za imovinu prošle godine u budžet je uplatila oko 8,4 miliona evra, a ove godine, ako se trend rasta naplate i prodaje nastavi, očekujemo da bude oko 11 miliona evra.Prihodi od prodaje zemljišta u istom periodu povećani su deset puta, kaže Jovan Vorkapić, koji je pre godinu dana došao na čelo Republičke direkcije za imovinu (RDI).Koliko ste u ime države prihodovali na zakupu i prodaji imovine?- Prihodi od davanja u zakup u prvoj polovini 2013. bili su 118 miliona dinara, a ove godine, u istom periodu, očekujemo da budu oko 130 miliona dinara. Izdali smo 13.980 kvadrata poslovnog prostora, nema novih zakupaca zbog visoke početne cene, ali je naplata bolja. Prihodi od prodaje zemljišta su u istom periodu sa 9,8 miliona dinara povećani na 90,5 miliona, i očekujem do kraja godine rast od 25 odsto.Znate li se šta je sve u vlasništvu države?- Ne jer nema uredne evidencije o tome. Kad sam došao pre godinu dana, bio sam zaprepašćen što je evidencija neažurna, nepotpuna, nejasna, delom jer njeni korisnici, ministarstva i javna preduzeća ne prijavljuju šta koriste, a to ne rade jer ne postoje sankcije, ali uvodimo ih. Donosimo i novu uredbu da svi korisnici imaju onlajn pristup bazi RDI o imovini, i tako ćemo je ažurirati. Radi se na nabavci softvera i država za to mora da pronađe novac jer ekonomska politika Vlade ne može da se sprovede ako država ne zna čime raspolaže.Kad ćete završiti evidenciju?- Softver bi trebalo da radi do kraja godine, do marta bi korisnici trebalo da prijave imovinu, i do kraja marta da imamo prvu pravu evidenciju.Da li se redovno plaća zakupnina?- Kad sam došao, pojedini nisu to radili godinama, a nisu bili tuženi. Tužili smo ih za naknadu štete i iseljenje, najviše je ugostiteljskih objekata. Ukupno se duguje oko 900.000 evra, a samo jedan 300.000 evra, i to za nekoliko godina.Zašto nije tužen?- Ne znam, ne bih olako davao ocene. Nemar i javašluk su nešto što je bila karakteristika mnogih državnih organa.Država ima dosta kancelarijskog prostora, a ipak ga njene firme i agencije iznajmljuju od privatnika... I EPS namerava da to uradi?Vlada Srbije je formirala radnu grupu za racionalizaciju korišćenja tog prostora, koja mora da ustanovi kako se koristi. Uočeno je da u istim kancelarijama sedi deset, ali i samo jedan službenik. Radna grupa bi trebalo Vladi da predoči kakva je situacija i predloži rešenja. Imate ministarstva na sedam lokacija. I meni se desi da zalutam, a šta da kažu građani. Ideja je da ministarstvo bude na jednoj lokaciji. To će smanjiti troškove i doprineti da bolje rade svoj posao.Kad će biti poznati prvi rezultati radne grupe?- Za dvadesetak dana, a prva preseljenja moguća su u avgustu. Cilj je da se ne dešava da RATEL ili Direktorat za civilno vazduhoplovstvo plaćaju zakup privatnicima, već da plaćaju manje, i to državi.

Razume materijuPRIVREDNICI UZIMAJU DOBRE ADVOKATEBili ste advokat Milana Beka?- Mislim da veliki privrednici uzimaju uglavnom dobre advokate. Na čelu RDI mora biti pravnik, što ranijih godina nije bio slučaj, pravnici koji razumeju materiju i brzo razmišljaju su advokati koji su imali ozbiljne slučajeve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track