Kori Udovički: Upravljamo javnim procesima kao muve bez glave
Foto: Fonet

Ministarstvo državne uprave

Kori Udovički: Upravljamo javnim procesima kao muve bez glave

Društvo -
Danas se samo bavimo da ne prekršimo neki propis, a time što se ne zalažemo da se neke stvari postignu, čime se koči realizacija potreba privrede i građana, to nam nije tema, rekla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da u Srbiji ne postoji planiranje u upravljanju javnim procesima i opisala rečima da ono izgleda kao "mnogo muva bez glave".

Ona je na konferenciji "Programski budžet - obaveza i izazov za lokalne samouprave", održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), izjavila da vlada realizuje svega 15 odsto onoga što je predviđeno u godišnjem planu.

"To ne znači da je plan bio ambiciozniji, već da se uradilo dosta toga što nikada nije ni ušlo u plan. Ne planiramo i ne koordiniramo ono što radimo, " rekla je Udovički.

Ministarka je dodala da se često baca krivica na to što je prethodnih godina postojalo dosta koalicionih vlada. Ona je dodala da takva praksa mora da se menja, ali da ni ovoj vladi neće biti lako da ostvari veće napretke u tom procesu bez obzira što je većinska, jer u praksi to nije tako jednostavno.

Udovički je rekla da će programsko budžetiranje na nivou jedinica lokalne samouprave zaživeti od naredne godine i da će ono uneti novinu da se lokalne samouprave više ne bave samo time da li su prekršile ili ne određene propise, već i da se realizuju i neke druge stvari koje su veoma korisne za razvoj lokalne samouprave.

"Danas se samo bavimo da ne prekršimo neki propis, a time što se ne zalažemo da se neke stvari postignu, čime se koči realizacija potreba privrede i građana, to nam nije tema", rekla je Udovički.

Ona je rekla da programsko budžetiranje znači da čelnici lokalnih samouprava više neće moći da planiraju budžet po stavkama kao što su plate i materijalni troškovi, već će morati da planiraju i neke druge aktivnosti poput unapređenja sistema zaštite od poplava, za šta će morati da preciziraju po stavkama koliko će sredstava biti neophodno."Da biste znali zašta da planirate sredstva u bužetu, pre toga morate da imate strateške planove", zaključila je ministarka i dodala da mnoge lokalne samouprave već imaju te planove, ali ih ne realizuju.

Predsednik PKS Željko Sertić izjavio je danas da će programski budžeti lokalnim samoupravama omogućiti predvidivo poslovanje."To je jedan od najvećih izazova vlade, da se obezbedi predvidio poslovanje što će doprineti većoj efikasnosti i konkurentnosti privrede", zaključio je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track