Ministar Verbić stipendistima: Nakon školovanja u EU da se vratite!

200 najboljih

Ministar Verbić stipendistima: Nakon školovanja u EU da se vratite!

Društvo -
Studenti će biti na master, ili doktorskim studijama ili na studentskim razmenama na svim nivoima studija. Neki dobijaju punu stipendiju koja pokriva sve troškove, prosečno 1.000 evra

BEOGRAD - Oko 200 najboljih studenata iz Srbije nastaviće sledećeg semestra usavršavanje na univerzitetima širom Evrope zahvaljujući stipendijama programa EU Erazmus Mundus, uz poruku ministra prosvete Srđana Verbića na današnjoj svečanosti da se nakon školovanja vrate u Srbiju.

Programi EU za obrazovanje su veoma uspešni u celoj Evropi i zato je ove godine pokrenut novi program Erazmus plus, a okvirni budžet za sedam godina je 15 milijardi evra, rekao je na svečanom ispraćaju nove generacije stipendista šef delegaije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Studenti će biti na master, ili doktorskim studijama ili na studentskim razmenama na svim nivoima studija. Neki dobijaju punu stipendiju koja pokriva sve troškove, prosecno 1.000 evra i boraviće i na tri univerziteta u Evropi, u okviru jednog studijskog programa, rečeno je na skupu u Naordnoj biblioteci Srbije.

Devenport je istakao da je kroz dosadašnje progame oko 400 studenata iz Srbije za prethodnih deset godina dobilo pune stipendije za cele master ili doktorske studije, a da je više od 1.000 akademaca i nastavnika boravilo na razmenama."To je jedan od različitih načina na koji EU suštinski podržava mlade u Srbiji", rekao je Devenport i istakao da je program, između ostalog, zaslužan i za mnoge ljubavne romanse širom Evrope.

Šef delegacije EU u Srbiji savetovao je studentima da u Evropu, kako je rekao, izvezu malo Srbije i da u Srbiju uvezu malo Evrope, da, kako je naveo, u Srbiji šire informacije o EU, šta je u Uniji dobro, šta treba menjati.

"Računamo na vas da nam pomognete u komunikaciji sa građanima Srbije jer će upravo oni jednog dana na referendumu odlučivati da li žele u EU", poručio je Devenport.Verbić je podsetio da je izazov za stipendiste utoliko veći jer će neki morati da borave i u dve ili tri zemlje EU, na strudijama interdisciplinarnog tipa.

"Takođe, ne treba gubiti iz vida da je važno izboriti se za to da i studenti i nastavno osoblje iz drugih zemalja dolaze u našu zemlju. Erazmus Mundus je podstakao tu vrstu saradnje tako da je više od 350 studenata i nastavnika iz država EU boravilo u našim institucijama", rekao je Verbić.

On je podsetio da mu je prošle nedelje u Briselu svečano uručen sporazum o učešću Srbije u novom programu EU Erazmus plus, kroz koji će narednih sedam godina biti još više mogućnosti za saradnju sa partnerima iz EU, uključujući i nove mogućnosti za mobilnost studenata i nastavnika.Svečanost su organizavali Fondacija Tempus - Erazmus plus kancelarija za Srbiju, koja promoviše Erazmus Mundus program i Delegacija EU u Srbiji, a to je bila i prilika da se novi stipendisti upoznaju sa studentima koji su već koristili ove stipendije i da od njih čuju iskustva i dobiju praktične savete o studiranju državama EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track