Najnovije vesti

BATUT: Nizak rizik širenja Ebole za strance u Africi nizak!
Foto: Zorana Jeftić

Za bolest potreban lični kontakt sa zaraženim

BATUT: Nizak rizik širenja Ebole za strance u Africi nizak!

Društvo
Rizik zaražavanja postoji kod zdravstvenih radnika koji leče i neguju ove pacijente, ako se ne pridžavaju propisanih mera prevencije, koje obuhvataju strogu primenu lične zaštitne opreme i odgovarajućih procedura dezinfekcije, kažu u Batutu

BEOGRAD - U Liberiji, Gvineji, Sijera Leonu i Nigeriji vlada epidemija ebole, ali je rizik po strane državljane koji tamo borave izuzetno nizak zbog načina prenošenja infekcije, koji zahteva direktan kontakt sa krvlju, sekretima i drugim telesnim tečnostima obolelih, saopštio je danas Institut Batut.

"Do sada su u ovoj epidemiji obolele 1.323 osobe, od koji je 729 osoba umrlo. Rizik zaražavanja postoji kod zdravstvenih radnika koji leče i neguju ove pacijente, ako se ne pridžavaju propisanih mera prevencije, koje obuhvataju strogu primenu lične zaštitne opreme i odgovarajućih procedura dezinfekcije", navodi se na sajtu Batuta.

Ebola je teško oboljenje ljudi, koje se često završava smrtnim ishodom, a smrtnost se kreće i do 90 odsto.

Epidemije se javljaju uglavnom u zabačenim selima Centralne i Zapadne Afrike, blizu tropskih kišnih šuma.

Virus se prenosi na čoveka sa divljih životinja, a u humanoj populaciji prenosi se u direktnom kontaktu sa krvlju, sekretima i drugim telesnim tečnostima obolelih osoba, navodi se u saopštenju Institita za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović- Batut".

Smatra se da su leteće lisice - slepi miševi koji se hrane voćem prirodni rezervoar zaraze i za sada protiv ove bolesti ne postoji nijedan specifičan lek, niti vakcina protiv ovog oboljenja.

Ebola je teško akutno virusno oboljenje obično sa iznenadnom pojavom groznice, intenzivne slabosti, bolova u mišićima, glavoboljom i bolom u grlu. Nakon toga javljaju se povraćanje, proliv, poremećaj funkcije jetre i bubrega, a u nekim slučajevima intenzivno unutrašnje i spoljašnje krvarenje.Kao mere oprevencije savetuje se izbegavanje kontakta sa pacijentima koji imaju simptome bolesti, odnosno sa njihovim telesnim tečnostima, izbegavanje bliskog kontakta sa divljim životinjama, bilo da su žive ili mrtve, uključujući majmune, šumske antilope, glodare i slepe miševe.

Voće i povrće obavezno treba ljuštiti, zatim voditi računa o higijenui ruku, a kod seksualnog odnosa obavezno koristiti kondom jer muškarci nakon preležane bolesti mogu da izlučuju virus preko sperme i do sedam nedelja nakon izlečenja.

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u dve istovremene epidemije u Sudanu i Kongu. Nakon toga, ebola se pojavila 1994. godine, i od tada se epidemije ovog oboljenja javljaju sa većom učestalošću.

Najveća epidemija bila je zabeležena u Ugandi 2000. godine, sa 425 slučajeva obolevanja i 224 smrtna ishoda, a tri epidemije su registrovane u 2012. godini - jedna u Kongu i dve u Ugandi.

Ebola se na čoveka prenosi bliskim kontaktom sa krvlju, sekretima, organima ili drugim telesnim tečnostima zaraženih životinja, a u Africi je dokumentovan prenos infekcije na čoveka u kontaktu sa zaraženim šimpanzama, gorilama, letećim lisicama (veliki slepi miševi), majmunima, šumskim antilopama...

Među ljudima virus se širi sa čoveka na čoveka u direktnom kontaktu sa krvlju, sekretima, organima ili drugim telesnim tečnostima inficiranih osoba, ili u indirektnom kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...