CRVENI METEOALARM: Upozorenja na nevreme u Srbiji i BiH
Foto: Fonet

Prete vremenske nepogode

CRVENI METEOALARM: Upozorenja na nevreme u Srbiji i BiH

Društvo -
Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se u većini mesta očekuju obilne padavine, dok se u zapadnim i središnjim krajevima lokalno očekuje od 60 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, a ponegde je moguća i pojava grada

BEOGRAD - Dok je za zapadne delove Srbije proglašen crveni meteoalarm, i za neka područja u BiH na snazi će biti narandžasto upozorenje

Za područje zapadne Srbije, konkretno Srema, Šumadije, Pomoravlja, ali i Beograda, proglašen je crveni meteoalarm kojim su građani upozoreni na vrlo opasne vremenske prilike, dok će za ostatak zemlje na snazi biti žuti meteoalarm.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se u većini mesta očekuju obilne padavine, dok se u zapadnim i središnjim krajevima lokalno očekuje od 60 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, a ponegde je moguća i pojava grada.

Na Kolubari, Ljigu, Ubu, Tamnavi, Jadru, Drini, Limu, Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u većem porastu do petka uz moguće prevazilaženje upozoravajućih visina vodostaja.

Na bujičnim vodotokovima slivova tih reka moguća su veća lokalna izlivanja. Za nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, odnosno područje Foče, Prijedora i Višegrada, Meteoalarm je i za sredu izdao narandžasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.Prema izveštaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini u sredu će prevladavati pretežno oblačno i nestabilno vreme praćeno kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Izraženiji grmljavinski pljuskovi, kako se navodi, praćeni obilnijim padavinama, jakim udarima vetra, lokalno i gradom, mogući su u severnim, istočnim i severoistočnim područjima Bosne.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track