Bivši radnici Železnice protestovali u Nemanjinoj

Bivši radnici Železnice protestovali u Nemanjinoj

Društvo -
Nezadovoljni odgovorom vlade da ta preduzeća ne treba da se vrate u bilo kom obliku u sastav Železnica Srbije, već da moraju da traže posao na tržištu
BEOGRAD - Nekoliko stotina radnika preduzeća izdvojenih iz "Železnica Srbije" protestovalo je ispred Vlade Srbije zahtevajući rešavanje svog statusa.
U protestu su učestvovali zaposleni u Preduzeću za železničko ugostiteljstvo i turizam "Želturist", Društvu za održavanje zgrada i Društvu za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine "Full protect" koji ukupno imaju 4.000 radnika, a koji su izdvojeni iz "Železnica" 2005. godine.
Oni su zatražili prijem kod premijera Mirka Cvetkovića jer su nezadovoljni odgovorima Vlade Srbije da ta preduzeća ne treba da se vrate u bilo kom obliku u sastav "Železnica Srbije", već da moraju da traže posao na tržištu.
Predsednik Unije sindikata preduzeća izvdvojenih iz "Železnica Srbije" Dragoslav Milošević rekao je da je to izdvajanje bilo nezakonito, kao i da nije ispunjeno obećanje da će novoformirane firme biti tehnološki opremljene i kadrovski osposobljene za ravnopravnu utakmicu na tržištu.
Prema rečima Miloševića, ništa od toga nije urađeno, već je novoformiranim preduzećima uzeto i ono što su imali i prostor za rad i hoteli i odmarališta, pa su bili prinuđeni da plaćaju zakupe, a istovremeno je u njih prebacivan višak zaposlenih u železnici.
Radnici su najavili da će protest nastaviti u parku pored zgrade Vlade Srbije, do ispunjenja zahteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track