OD BALKANA DO HOLIVUDA: Pročitajte po čemu su Tomislav Nikolić i Leonardo Dikaprio istomišljenici!

Kao po dogovoru

OD BALKANA DO HOLIVUDA: Pročitajte po čemu su Tomislav Nikolić i Leonardo Dikaprio istomišljenici!

Društvo -
Ko je koga citirao i da li predsednik Srbije ima holivudski stil izražavanja ili holivudski glumac ima balkanski, teško je proceniti, ali jedno je sigurno - njih dvojica su istomišljenici. Poruke koje su svetu poslali iz UN su istovetne i po formulaciji i po smislu

NJUJORK - Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i poznati holivudski glumac Leonardo Dikaprio ili isto razmišljaju ili im je isti čovek pisao govor, jer su poslali gotovo identične poruke sa Samita Ujedinjenih nacija, na kome se govorilo o globalnom zagrevanju!

Način razmišljanja srpskog predsednika i poznatog glumca je toliko identičan da bi se neupućeni zapitali koliko njih dvojica provode vremena zajedno, pa im se stavovi o klimatskim promenama toliko podudaraju da im čak i govori liče jedan na drugi.

Međutim, lako je pretpostaviti da su se Nikolić i Dikaprio sreli, najverovatnije, samo za istom govornicom u Njujorku, gde se i održavala pomenuta rasprava.

Holivudsi glumac je apelovao na svetske lidere da prestanu da problem globalnog zagrevanja posmatraju kao “fikciju”, a sličnu poruku je poslao i predsednik Srbije, upozoravajući da su za uništenje ozonskog omotača i globalno zagrevanje odgovorne razvijene zemlje.

Predsednik Nikolić je u Njujorku istakao i da Srbija nije kriva za globalno zagrevanje i da razvijene zemlje moraju da prihvate odgovornost, a liderima je ponudio znanja i iskustva Srbije, kao partnera u borbi protiv jednog od najvećih svetskih problema.

- Neke zemlje zaradile su mnogo novca, podigle gradove i izgradile ekonomiju ne vodeći računa o štetnim posledicama, a sada, odjednom žele da uspostave pravila pred kojima će nerazvijene zemlje stati kao pred rampom i zavisiti od toga hoće li im neko pomoći.

Ako uvedete takve standarde, siromašne i nerazvijene zemlje neće moći da ih poštuju – upozorio je predesednik Srbije.Nikolić i Dikaprio imaju čak i slične subjektivne osećaje, koje su na konferenciji potkrepili objektivnim podacima. Naime, obojica osećaju “da je kucnuo poslednji čas”, i upozoravaju da će razvijene i ekonomski stabilne zemlje morati da ulože mnogo novca u ono što im neće biti profitabilno, ali što će svakako spasiti našu budućnost.

Baš kao i Nikolić i holivudski glumac je pozvao lidere zemalja da prihvate odgovornost i da se uhvate u koštac sa problemima koje su stvorili.- Često igram fiktivne likove koji rešavaju fiktivne probleme. Verujem da je čovečanstvo gledalo na klimatske promene na isti takav način – “kao da je reč o fikciji” – rekao je Dikaprio, koji je izaslanik za klimatske promene generalnog sekretara UN.

Pred 120 svetskih lidera, Leonardo Dikaprio je pozvao na uvođenje takse za emisije ugljenika i na ukidanje subvencija koje vlade država u svetu daju za naftu, ugalj i gas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track