Gašić: Džihadisti kradu iz magacina staru srpsku municiju
Foto: Marina Lopičić

Ministar objasnio

Gašić: Džihadisti kradu iz magacina staru srpsku municiju

Društvo -
Izvoz oružja i municije strogo je kontrolisan i u njega su, pored SDPR, uključena četiri ministarstva: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih polova, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine, kaže za ministar odbrane Bratislav Gašić.

Džihadisti Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku do srpske municije dolaze tako što je kradu iz magacina u gradovima koje osvoje ili je otimaju od zarobljenika na ratištu.

Podatke o tome prvi je objavio “Njujork tajms”, koji navodi da je više od 80 odsto municije džihadista proizvedeno u SAD, Kini, Rusiji i Srbiji. Budući da Srbija izvozi oružje i municiju širom sveta, pa i u zemlje Bliskog istoka, džihadisti u magacinama uvek ukradu štošta i od naših vojnih proizvoda.

- Postoji pretpostavka da koriste našu municiju, budući da naoružanje koje imaju odgovara onome što mi proizvodimo. Do municije mogu doći isključivo krađom magacina, jer ne postoji šansa da naša municija do njih dođe legalnim tokovima. Izvoz oružja i municije strogo je kontrolisan i u njega su, pored SDPR, uključena četiri ministarstva: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih polova, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine - kaže za ministar odbrane Bratislav Gašić.

Srpska municija i oružje u zemlje Bliskog istoka najviše su se izvozile tokom osamdesetih i pretpostavlja se da se u magacinima koje pljačkaju džihadisti nalazi ponešto i iz tog perioda. Devedesetih godina nastupila je pauza, da bi posle 2000. godine ponovo počeo izvoz širom sveta, pa i u Irak.

- Više od 80 odsto proizvoda izvozimo. Naša municija stiže na sve kontinente, osim Australije i Japana. Prvi put čujem da municija dospeva u ruke džihadista. Iz naše zemlje municija može izaći samo legalnim putem - poručuje Zoran Stefanović, direktor fabrike “Sloboda” u Čačku, jedne od ukupno sedam srpskih fabrika koje proizvode oružje i municiju.

Zanimljivo je da naše oružje do zemalja Bliskog istoka stiže i preko SAD. Prema izveštaju Ministarstva trgovine iz 2011. godine, Srbija je u SAD izvozila rezervne delove, zaštitnu opremu, puške, municiju, pištolje, mitraljeze, karabine, mine, minobacače, čaure, zrna, automatske puške, ali je to oružje iz Amerike dalje prosleđeno krajnjim korisnicima, među kojima su Avganistan i Irak.

- „Jugoimport SDPR“, državno preduzeće za trgovinu naoružanjem, još 2007. godine sklopilo je ugovor sa Irakom koji je vredeo više od 200 miliona dolara. Bili su uposleni bukvalno svi kapaciteti u fabrikama kako bi se proizvela dogovorena količina.

Važno je znati da se oružje u zemlje Bliskog istoka nikada ne izvozi bez blagoslova Amerike, tako da smo za sve imali podršku Zapada - objašnjava Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Zakon u pripremi: Izvoz oružja neprekidno raste

Ministarstvo odbrane najavilo je donošenje predloga zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme kojim će biti uveden jedinstven Registar lica koja se bave uvozom i izvozom naoružanja.

Time će se eliminisati neželjen uvoz i izvoz te robe. Izvoz oružja konstantno raste, pa su tako 2013. godine izdate 444 dozvole za izvoz vredan oko 775 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track