PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbija 13. po broju samoubistava u svetu!
Foto: Kurir

Depresija glavni uzrok

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbija 13. po broju samoubistava u svetu!

Društvo -
Ubije se 19 od 100.000 na dan, a jedan od najčešećih problema vezan je sa psihičkim poremećajima i bolestima, a okruženje i institucije ne uzimaju, u startu, za ozbiljno neke naznake da pojedinac ima psihičke probleme

BEOGRAD - Srbija je, prema broju samoubistava, na 13. mestu na svetu, a psihički poremećaji - depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci - uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci uoči Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

U Srbiji, u kojoj se ubije 19 od 100.000 na dan, jedan od najčešećih problema vezan je sa psihičkim poremećajima i bolestima, a okruženje i institucije ne uzimaju, u startu, za ozbiljno neke naznake da pojedinac ima psihičke probleme.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od neke vrste psihičkog poremećaja trenutno boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživeti neki psihički poremećaj ili poremećaj ponašanja.

Povodom Dana mentalnog zdravlja, Udruženje za podršku ljudima sa psihičkim poremećajima "Herc" će sutra, u 12 sati, zajedno sa udruženjima Karitas, Naša kuća, Videa i Duša, postaviti štandove na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svakog 10. oktobra od 1992. godine na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health) u više od stotinu zemalja širom sveta radi podizanja svesti javnosti o problemima psihičkog zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track