OVAKO ALBANCI OTIMAJU IMOVINU OD SRBA: Sa dva svedoka na sudu na sebe prepišu srpsku kuću i imanje
Foto: Beta

Spor u Kosovskoj Mitrovici

OVAKO ALBANCI OTIMAJU IMOVINU OD SRBA: Sa dva svedoka na sudu na sebe prepišu srpsku kuću i imanje

Društvo -
Danilo Ilić saznao da je izgubio parnicu u kojoj nije ni učestvovao jer od suda nije dobio nijedan poziv, osim presude da mora da napusti kuću i imanje

KOSOVSKA MITROVICA - Danilo llić iz Kosovske Mitrovice, koji je 2002. godine kupio kuću u centru Severne Mitrovice, mogao bi za nedelju dana da ostane bez nje, jer je kosovski Albanac dobio spor na sudu da je on vlasnik imanja i kuće.

Ilić nije učestvovao u sudskom sporu jer, kako kaže, od suda nije dobio ni jedan poziv za parnicu, osim presude da mora da napusti kuću. On navodi da je kuću kupio 2002. i da je 2006. godine saznao da je jedan Albanac sa dva svedoka kuću i imanje čiji je vlasnik prebacio na sebe.

Ilić objašnjava da je Albanac tužio prethodne vlasnike imanja i kuće, bez njegovog prisustva, jer je navodno sudu njegova adresa bila nepoznata, čime je kuća i imanje koje se nalazi u strogom centru severne Mitrovice odlukom suda pripalo Albancu.Advokat Miodrag Brkljač kaže da je slučaj Danila Ilića primer kako je Srbima na Kosovu u poslednjih deset godina otimana imovina.

Albanci su, kaže Brkljač, uz pomoć svedoka tvrdili da su nekada ranije kupili imanje, pokretali su sudske postupke ne navodeći adrese tužene strane odnosno Srba koji su na sudu dobijali privremene zastupnike.

“Danilo Ilić je izgubio parnicu a da u parnici uopšte nije učestvovao, jer Albanac je navodno kupio tu istu kuću koju je Ilić kasnije kupio od pravog vlasnika. Albanac je izdejstvovao preko privremenog zastupnika da sud donese presudu kojom je on postao vlasnik kuće”, objasnio je Bkljač.

On je naveo da pošto prethodnog vlasnika nije bilo na lokaciji kuće, a u posedu kuće je Danilo Ilić Albanac je podneo posebnu tužbu kojom je tužio Ilića i tražio da Ilić bude deposediran odnosno da napusti taj posed.Odlukom suda Ilić sa porodicom treba da napusti kuću, ako ne dobrovoljno onda će 17. oktobra to biti učinjeno uz pomoć kosovske policije.

“Za 17. oktobar traži se asistencija policije da me isele odavde, ja ne znam ni zbog čega ni kako, svima sam se obraćao rezultata nema”, kaže Ilić.Po rečima advokata Brkljača izlaz iz ove situacije mogao bi da bude ponavljanje sudskog procesa, zahtev za to je podnet Osnovnom sudu u Mitrovici koji se od maja ne oglašava tim povodom.

“Kada se presuda donese bez prisustva stranke izlaz je da se podnese predlog za ponavljanje postupka, stranka ima pravo da podnese predlog da se postupak ponovi ako uopšte u postupku koji je prethodio nije učestvovala kao što je slučaj ovde”, navodi Brkljač.

Problem je nastao što je rok do kada Ilić treba da se sa porodicom iseli iz kuće u kojoj živi veoma kratak, a sud na urgentne zahteve koje su Ilićevi advokati podneli ne odgovara.Ilić se u vezi sa ovim slučajem obraćao i Euleksu koji se oglasio nenadležnim. Inače iz Euleksa je nedavno saopšteno da je jedan od najvećih njihovih uspeha bilo rešavanje imovinskih sporova i da im je u toj oblasti od 42.000 slučajeva ostalo nerešeno nekih 400 koji čekaju na epilog.Bivši šef Euleksa Bernd Borhart je pre nego što je nedavno napustio Kosovorekao da su na neka od rešenja upućene žalbe, ali da veruje da će većina njih biti okončana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja