Najnovije vesti

OVAKO JE TO U SRBIJI: Evo šta muškarci i žene govore jedno drugome kad se razvode!
Foto: Shutterstock

Veći broj zahteva za razvod podnose žene

OVAKO JE TO U SRBIJI: Evo šta muškarci i žene govore jedno drugome kad se razvode!

Društvo
16:24h
Najčešći razlozi razvoda su prestanak emotivne veze, pronalaženje novog partnera, narušeni partnerski odnosi, trpljenje nasilja

Rasturena porodica, razoren dom, beli udovac, raspuštenica, uništena porodica i slične “počastice” su termini s kojima smo navikli da se susrećemo pri pomenu razvoda. I sve su ovo termini s negativnom konotacijom, zato i šalju podsvesnu poruku da razvod nikako nije dobra stvar.

Tako su rečenice “Ona iza sebe ima propao brak“ i “On (ti) je raspuštenik“, propratna nit društvenog klupka i čini se da neće ubrzo nestati.

Na razvedene se gleda kao na ljude nesposobne da održe emotivnu vezu. S obzirom na to da je ovakva vrsta predrasude u narodu duboko ukorenjena, i to naročito u manjim, ruralnim, zatvorenijim sredinama, izgleda da ćemo još dugo robovati ovakvim rečenicama.Najčešći razlozi razvoda su prestanak emotivne veze, pronalaženje novog partnera, narušeni partnerski odnosi, trpljenje nasilja.

Šta mislite, jesu li muškarci ili žene češći podnosioci zahteva za razvod?

Kako statistike pokazuju, zanimljivo je da je veći broj zahteva za razvod braka podnose žene. Razlozi su, deluje, polno kategorizovani.

Naime, muškarci podnose zahtev pod navodom da mu žena “prolazi kroz krizu srednjih godina”. Ovo je trenutak u braku kada muškarac počinje da se oseća zapostavljeno, iznevereno i izdato jer su deca odrasla, žena je, za promenu, počela da vodi brigu i o sebi a ne samo njemu i deci, a to se, iz njegove perspektive krši sastereotipom roditeljske i supružničke uloge.

Žene, s druge strane, podnose zahtev za razvod braka zbog emotivne neispunjenosti, zlostavljanja (fizičkog, psihičkog, emotivnog), manjka seksa, udaljavanja s partnerom ili spoznaje da ih je partner prevario.Ono što iznenađuje je da je u odnosu na 2012. godinu stopa zaključenih brakova porasla, ali i broj zaključenih razvoda.

Vesna Galović – Marković, šef odseka za lično stanje građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Novi Beograd nam je dala podatak o broju sklopljenih brakovau ovoj opštini:

  • 2014 – 1023 braka ( do današnjeg dana, 29.10.2014.)
  • 2013 – 1237 brak
  • 2012 – 1215 brakova
  • 2011 – 1245 brakova
  • 2010 – 1256 brakova

Kako smo saznali iz Zavoda za statistiku, stopa zaključenih brakova na nivou Srbije je u odnosu na 2002. godinu opala za gotovo hiljadu.

Znamo da su razlozi koji doprinose razvodu brojni – ekonomska situacija, nezadovljstvo, prevara, dosada, udaljavanje, i mnogi drugi. Da li će zaljubljeni i dalje bežati od stajanja na “ludi” kamen ili će se potvrditi ona stara da “ljubav sve pobeđuje” (pa i želju za razvodom), vreme će pokazati.

(EPK)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...