OPREZ: Sušenje veša na radijatoru izaziva gušenje

Veoma opasno po zdravlje, posebno dece

OPREZ: Sušenje veša na radijatoru izaziva gušenje

Društvo -
Promenite ovu naviku Povećana vlaga, kao i isparavanja iz deterdženata i omekšivača pospešuju alergije, iritaciju nosa i očiju, te pojavu suvog kašlja

BEOGRAD - Sušenje veša na radijatoru može izazvati alergije i probleme s respiratornim sistemom, upozoravaju stručnjaci iz Škotske!Posebno su osetljivi hronični bolesnici, deca i trudnice. Povećana vlaga, kao i isparavanja iz deterdženata i omekšivača koja pospešuju radijatori mogu dovesti do iritacije nosa i očiju, do astme, pa čak i gušenja!Burna reakcijaIstraživanje je pokazalo da sušenje garderobe u kući povećava stepen vlage za 30 odsto, što dovodi i do veće koncentracije buđi.- Pored vlage, koja je odgovorna za povećanje broja grinja, u sredstvima za čišćenje često se nalaze i supstance kao što su formaldehid, nikl i neki drugi metali na koje su građani, takođe, često alergični. Sušenje veša na radijatoru pojačava isparenja ovih mikročestica, pa visoka koncentracija alergena izaziva burnu reakciju kod osetljivijih organizma, posebno dece. Simptomi su oticanje, suzenje i crvenilo očiju, nadutost očnih kapaka, kao i nadraženost nosa i povećan sekret iz nosa - objašnjava za Kurir dr Gorana Isailović, dermatovenerolog i alergolog.

ProvetravanjeDr Tatjana Radosavljević, pulmolog, upozorava da isparenja iz deterdženata i omekšivača mogu dovesti i do problema s disajnim organima.- Pored vlage, nadražaj mogu proizvesti i mirisi koji se stavljaju u sredstva za čišćenje. Ovo može uticati na pogoršanje zdravstvenog stanja ljudi koji su oboleli od astme, može dovesti do pojave suvog kašlja, osećaja nedostatka vazduha kod pacijenta, pa čak i gušenja - upozorava Radosavljevićeva.Ona savetuje da se veš ne suši u stanu, naročito ne u spavaćoj sobi, a ukoliko to nije moguće, onda da se prostorije što češće provetravaju.

Krive zavese MUKE NATAŠE NINKOVIĆKako kaže dr Isailović, i glumica Nataša Ninković alergična je na sastojke sredstava za čišćenje:- Nataša je nedavno potražila pomoć zbog iritacije očiju i nadutosti očnih kapaka. Iako se prvo sumnjalo da alergija potiče od šminke, nakon testiranja ispostavilo se da je alergična na deterdžent kojim je često prala zavese i sušila ih u stanu kako bi joj dom prijatno mirisao.Glumica nije bila raspoložena za komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track