(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Kurir prvi ušao u Nikolićevu crkvu u rodnoj Bajčetini!

Započeto oslikavanje fresaka

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Kurir prvi ušao u Nikolićevu crkvu u rodnoj Bajčetini!

Društvo -
Predsednik Srbije za uređenje Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija, koji gradi svojim sredstvima i na imanju u rodnom selu, angažovao najbolje pravoslavne freskopisce

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz sve državničke obaveze, baš kao i njegova supruga Dragica, ne zanemaruje ktitorski rad.

Samo godinu dana otkad je položio kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u rodnoj Bajčetini, u crkvi je započeto oslikavanje fresaka.

http://www.youtube.com/watch?v=MuJyOV5UyLU
Radovi u toku... Unutrašnjost Tomine zadužbine
Radovi u toku... Unutrašnjost Tomine zadužbine

- Prvi put čujem da predsednik gradi crkvu, ali nije isključeno da oslikavanje košta koliko je vama rečeno. Sve zavisi da li neko želi da freske traju i do 500 godina, da li se radi prirodnim bojama i(li) skupljim mozaikom, što u većini slučajeva podrazumeva kamen, a neki traže da se preko njega stavlja i zlato. Ako se radi mozaik, najjeftinije je 1.000 evra po kvadratu - priča Marunić i nastavlja:- Nije isto ako se radi novom tehnikom, koja podrazumeva da se lepi platno i oslikava kao da se lepe tapete, ili se primenjuje stara tehnika, koja zahteva posebnu obradu zidova i skuplje boje. Hram od oko 500 kvadrata može da se radi za oko 100.000 evra, ali ako se radi da traje vekovima, onda je to daleko skuplje.Predsednik Nikolić nije želeo da govori o ktitorskom radu i podizanju hrama, a na zvanično poslata pitanja do zaključenja broja iz Predsedništva nisu poslati odgovori. Inače, temelj crkve, koja se gradi prema projektu novosadskog arhitekte Nikole Relje, osveštan je 15. oktobra 2013. godine.

Vladika JovanPAMTIĆE GA POKOLENJAU skladu sa crkvenim propisima i dogovorom sa UO Eparhije žičke, zemljište i hram će biti preneti u vlasništvo SPC - Eparhije žičke.Sa dugo očekivanom radošću ističemo da je Nikolić, otkako je Srbija postala (samostalna) republika, prvi predsednik koji je smogao snage da pristupi gradnji crkve, i to u jednom, više nego teškom vremenu. Na ovaj način uvrstio se u red onih vladara Srbije koje će pokolenja pamtiti, zajedno sa onima koji su svom narodu ostavljali crkve i zadužbine, nasuprot onim vladarima Srbije koji će ostati upamćeni po razaranju crkve i rušenju i zatvaranju crkava i zadužbina - kazao je vladika šumadijski Jovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track