1. DECEMBAR: Svetski dan borbe protiv side
Foto: AP Photo

Institut za javno zdravlje Srbije

1. DECEMBAR: Svetski dan borbe protiv side

Društvo -
Besplatno i anonimno testiranje u Beogradu može da se obavi u Gradskom zavodu za javno zdravlje od 8 do 17 časova i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata Od 8 do 19 časova

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije pozvao je, povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS, 1. decembra, sve koji su imali neko rizično ponašanje u bližoj ili daljoj prošlosti da se posavetuju i besplatno i anonimno testiraju na HIV.

Testiranje u Beogradu može da se obavi u Gradskom zavodu za javno zdravlje (Bulevar despota Stefana 54a, od 8 do 17 časova) i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata (Braće Nedića 28, od 8 do 19 časova), a aktivnosti sličnog sadržaja će se realizovati i u mnogim gradovima Srbije.

Nacionalna kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a u Srbiji je počela krajem novembra i trajaće do sredine decembra, pod sloganom "Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om".

Pored već tradicionalnih tribina i brojnih aktivnosti na javnim mestima, biće realizovane interaktivne edukacije u školama i na fakultetima, kao i intenzivirano pružanje usluge dobrovoljnog, besplatnog, poverljivog savetovanja i testiranja u institucionalnim savetovalištima za HIV, kao i na terenu, sa fokusom na pripadnike iz populacija koje su pod povecanim rizikom od infekcije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv AIDS-a je prilika da se iskoristi snaga socijalne promene, pri cemu se u prvi plan stavljaju pojedinci sa ciljem popunjavanja prepoznatih praznina u odgovoru na HIV/AIDS, saopštio je institut. Kao očekivani ishodi, navedeno je popunjavanje praznine u testiranju na HIV (jer 19 miliona osoba u svetu koje ne znaju da su inficirane HIV virusom mogu da dobiju podršku) i popunjavanje praznine u lečenju (da bi 35 miliona osoba koje žive sa HIV-om u svetu imalo dostupno lečenje koje znači život).

Nadležni su povodom ovog dana pozvani da popune praznine u dostupnosti lekova za decu - tako će svoj deci koja žive sa HIV-om u svetu biti omogućeno lečenje, a ne samo svakom četvrtom detetu kao što je to danas. I na kraju, treba popuniti praznine u dostupnosti preventivnih i drugih usluga jer sve osobe mogu biti uključene kao deo rešenja, navedeno je u saopštenju. Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javno zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu celokupnu društvenu zajednicu da svima obezbedi nediskriminatoran i neosudujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, nezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Aktivnosti koje prate obeležavanje 1. decembra u Srbiji se sprovode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, Ministarstvom omladine i sporta - kancelarijama za mlade, UN agencijama, civilnim sektorom, Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om, domovima zdravlja, Crvenim krstom Srbije, školama i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track