Najnovije vesti

Vladimir Vukčević: Moram u penziju pre kraja mandata
Foto: Marina Lopičić

Tužilac otkriva

Vladimir Vukčević: Moram u penziju pre kraja mandata

Društvo
Kod Ustavnog suda, kako je naveo, ne samo predsedniku, već i sudijama koji rade na značajnim predmetima, mandat se odobrava do kraja

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odlazi u penziju početkom naredne godine zbog nedavnih izmena zakona po kojem tužioci odlaze u penziju sa navršenih 65 godina zivota, mada mu mandat ističe tek krajem 2015. godine.

U intervujuu za Novi magazin Vukčević, koji je na čelu tog Tužilaštva od jula 2003. godine, rekao je da mu ovaj mandat traje do kraja 2015, kao i Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac i tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

"U isto vreme smo birani, ali ja moram u penziju zato što je promenjen zakon. Za samo četiri dana pokrenute su izmene po hitnom postupku, uz podršku Državnog veća tužilaca. Autor izmena je Ministarstvo pravde i za samo četiri dana zakon je izglasan i onemogućio je produženje mog angažovanja", rekao je Vukčević.

Kod Ustavnog suda, kako je naveo, ne samo predsedniku, već i sudijama koji rade na značajnim predmetima, mandat se odobrava do kraja.

Na pitanje da li je to leks specijalis za njega, tužilac je odgovorio "da, leks specijalis Vukčević. Nije to tako često", napominjući da može da se dogodi da ostane do kraja mandata, "isto onoliko brzo koliko je brzo odlučeno da ne može".Njemu je, kako je naveo, lično žao što odlazi s posla jer je tužilaštvo na pragu da privede kraju nekoliko značajnih predmeta."Mi smo u isto vreme pokrenuli četiri predmeta i to se čulo. Promena zakona i napadi na Tužilaštvo i mene koincidiraju sa intenzivnim radom na ovim predmetima. Zakon je zakon i ja ću ostati dosledan sebi i poštovaću ga", naglasio je Vukčević.

TV N1

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...