(VIDEO) PROGOVORIO ALI AGDŽA: Homeini mi je naredio da ubijem papu!

Gost glavnog grada

(VIDEO) PROGOVORIO ALI AGDŽA: Homeini mi je naredio da ubijem papu!

Društvo -
Papa Vojtila je preživeo i kasnije posetio Agdžu u italijanskom zatvoru, nakon čega se on pokajao i prešao iz islama u hrišćanstvo

NOVI SAD - Atentator na papu Jovana Pavla Drugog Mehmet Ali Agdža, potvrdio je danas navode iz svoje knjige da je to ubistvo naručio iranski verski vođa, ajatolah Ruholah Homeini. Agdža, koji je danas boravio u Beogradu, izvršio je atentat na papu 13. maja 1981. godine u Rimu. Papa Vojtila je preživeo i kasnije posetio Agdžu u italijanskom zatvoru, nakon čega se on pokajao i prešao iz islama u hrišćanstvo.

On je događaje i naručioca opisao u knjizi "Obećali su mi raj", nakon čega je Vatikan demantovao ono što se u njoj nalazi. "Vatikan je demantovao da je naručilac atentata na papu Homeini, jer ima jako dobre odnose sa Iranom koje nikako ne bi želeo da pokvari", rekao je Agdža za Radio-televiziju Vojvodine.

Agdža je kazao da mu je neko iz Vatikana pomagao da napiše knjigu, a da se to posebno vidi po "opisu pape Jovana Pavla Drugog kao sveca, na način kako to čini Sveta Stolica".

"Pomagao mi je jedan Italijan, katolik, novinar koji je blizak Vatikanu, ali su u knjizi tačno opisani svi moji stavovi. Ne bih želeo da mu odam ime, zbog njegove bezbednosti", rekao je Agdža.

Na pitanje kako danas gleda na čin atentata, Agdža je rekao da "ga je mnogo promenio i da je taj pokušaj dar od Boga, koji predstavlja jednu od tajni majke Božje".

"Ja sam se promenio, mnogo sam napredovao i nisam kao pre 30 godina", konstatovao je Agdža.

http://www.youtube.com/watch?v=uUnhMNyLMjo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja