PROGON RADISAVA RODIĆA: Tadićev teror sudske institucije moraju da kazne
Foto: Dragana Udovicic

Ne sme da se zataška

PROGON RADISAVA RODIĆA: Tadićev teror sudske institucije moraju da kazne

Društvo -
Stručnjaci kažu da krivična prijava koju je protiv bivših vlastodržaca podneo osnivač Kurira mora da se ispita

BEOGRAD - Krivična prijava pokretača Kurira Radisava Rodića protiv Borisa Tadića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića jer su mu, kako je naveo, namestili poresku utaju i hapšenje kako bi kontrolisali Kurir, ne sme da završi u fioci, smatraju stručnjaci.Rodić je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv ukupno 23 bivša i sadašnja visoka državna funkcionera jer su, kako tvrdi, izvršili 22 krivična dela - narušavanje nepovredivosti stana, prinuda, iznuđivanje iskaza, prevara, iznuda, ucena, primanje mita...Advokat Toma Fila kaže za Kurir da institucije sistema konačno moraju da obave svoj deo posla.- Ako je Rodić u pravu, neka odgovaraju, ako nije, onda to mora jasno da se kaže, red je da vidimo rezultate. Od 2000. bilo je mnogo velikih afera, a niko nije osuđen, oslobođeni su ili zbog zastarelosti ili zbog gluposti - navodi Fila.

Žrtva političkog progona... Radisav Rodić
Žrtva političkog progona... Radisav Rodić

Cela akcija u vezi sa Kurirom, smatra Branko Radun, politički analitičar, delovala je kao pokušaj vlasti, pre svega G17 plus, koji je bio udarna pesnica, da se preuzme Kurir.- Vaš list je oštro kritikovao vlast, pa je sve ličilo na obračun sa novinama. Imali smo progon i hapšenje vlasnika jednog medija zato što nije hteo da piše šta su mu govorili - navodi on i dodaje da se plaši da će i ovaj slučaj ostati nerešen, kao i mnogi iz tog vremena.Advokat Slobodan Kremenjak kaže za Kurir da je te čuvene 2009. izmenjen Zakon o informisanju, a promene su se kasnije pokazale neustavnim. Da li je i u slučaju Rodića bilo nekih propusta, treba da utvrde nadležni, ali najveći udar na medije bio je novi zakon, rekao je Kremenjak.(V. S.)

Čeka se odluka sudaPRITVOR JOŠ NIJE ODREĐENRodić je za Tadića, Dačića, Dinkića i ostale tražio određivanje pritvora jer bi, kako je naveo, mogli da pobegnu, unište dokaze i ponove krivično delo koje smatra da su učinili. Sud još nije odlučio da li će prihvatiti ovaj zahtev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track