AMERIČKI MASONI NE ZABORAVLJAJU SRPSKOG NAUČNIKA Slobodni zidari iz SAD brinu o grobu Mihajla Pupina
Foto: Kurir Štampano

Odani

AMERIČKI MASONI NE ZABORAVLJAJU SRPSKOG NAUČNIKA Slobodni zidari iz SAD brinu o grobu Mihajla Pupina

Društvo -
Istoričari srpske masonerije tvrde da je Pupin na izvestan način kao mason bio bojkotovan i od države Jugoslavije, a i od Srpske pravoslavne crkve

Veliki srpski naučnik Mihajlo Pupin bio je mason. Iako nikada nije javno rekao da pripada Bratstvu slobodnih zidara, on je, po svojoj volji, sahranjen na masonskom groblju u Njujorku.Pupinov grob se nalazi na groblju Vuldaun, u Bronksu, u Njujorku. Reč je običnoj, maloj kamenoj ploči na kojoj piše "muž", jer ga je podigla Pupinova žena Katarina. Isklesano je još njegovo ime, datum rođenja i smrti. Grob slavnog Srbina nalazi se u delu groblja o kome brinu američki masoni, otkrio nam je doktor fizike Branimir Simić Glavaški, naučnik iz Klivlenda, dobitnik nagrade koja nosi ime slavnog naučnika.

Da je Mihajlo Pupin bio mason, svedoče i slobodni zidari iz Srbije, koji su ga stavili na listu slavnih pripadnika bratstva.

"Sam Pupin, međutim, nikada javno nije ništa rekao o svom članstvu u masoneriji. Pričalo se da je kao mason bio odličan prijatelj sa Vudroom Vilsonom, američkim predsednikom, takođe masonom. Sam Pupin to nikada nije potvrdio", kaže profesor Glavaški.

Istoričari srpske masonerije tvrde da je Pupin na izvestan način kao mason bio bojkotovan i od države Jugoslavije, a i od Srpske pravoslavne crkve, iako je svojim novcem (25.600 dolara) pomogao da se podigne srpski manastir Sveti Sava u Libertivilu. Pupinov grob dugo niko od predstavnika države i crkve nije posećivao.

"Uz Pupinov grob, na masonskoj parceli prilično udaljenoj od prilaza, sahranjena je i njegova supruga Katarina Sara Pupin, rođena Džekson. Desno su sahranjeni njihova kći Varvara i zet Smit, njujorški advokat. Ovi grobovi ničim nisu obeleženi, ali su podaci o tome ko ovde počiva ubeleženi u grobljanskom planu", kaže Glavaški.

Inače, povodom 80-godišnjice smrti Mihajla Pupina u srpskoj katedrali u Njujorku održaće se premijera filma Save Sajka o Idvorskom i Tesli.VELIKAN DOBROTE

Specijalni izaslanik predsednika Tomislava Nikolića, generalni konzul Mirjana Živković, u četvrtak je položila venac na grob Mihajla Pupina u Bronsku. Na lenti su ispisane reči predsednika Srbije: "Velikanu nauke i dobrote, slavnom čoveku!" Time je i u Americi, gde je preminuo 12. marta 1935. godine, odata počast Pupinu. Pomen je držao prota Đokan Majstorović, starešina hrama Sveti Sava u Njujorku.

NIŠTA OD SPOMENIKA NA BLEDU

Kancelarija za dijasporu je imala u planu tokom 2014. godine da Bledu daruje spomenik u prirodnoj veličini Mihajla Pupina. O tome su vođeni i zvanički razgovori, jer Slovenci smatraju da je Pupin doprineo očuvanju njihove teritorije posle Velikog rata. Kako je Kancelarija za dijasporu ugašena, a novac nije nađen za izradu ovog spomenika, Mihajlo Pupin izgleda "neće skoro da putuje" na Bled.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track