DANAS JE RAVNODNEVICA: Proleće nam stiže večeras u 23.45

Stižu topliji dan

DANAS JE RAVNODNEVICA: Proleće nam stiže večeras u 23.45

Društvo -
Dolasku novog godišnjeg doba prethodiće pomračenje Sunca. Prvi kontakt Sunca sa Mesecom videće se u 9.40, a maksimalno pomračenje biće u 10.49 časova

BEOGRAD - Proleće počinje večeras u 23 sata i 45 minuta, a prethodno će doći do pomračenja Sunca koje će se videti u Srbiji i celoj Evropi.

Prema rečima sekretara Astronomskog društva Milana Jeličića, u Beogradu će se prvi kontakt Sunca sa Mesecom videti u 9 sati i 40 minuta. "U 11 sati i 59 minuta Mesec će sići sa Sunca, odnosno imaće poslednji kontakt sa Suncem, a maksimalno pomračenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 posto sunčeve površine", rekao je Jeličić.

On je dodao da će Opservatorija za ljubitelje neba biti otvorena, ali da neće biti posmatranja ukoliko bude oblačno.Taj prirodni fenomen videće se iz cele Evrope.Iz Društva su naveli da proleće počinje u 23 sata i 45 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen. Iako je to dan prolećne ravnodnevice, dan i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, saopštilo je ranije Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Na dan početka proleća, Sunce u Beogradu izlazi u 5 sati i 42 minuta, zalazi u 17 sati i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i osam minuta, a noč 11 sati i 52 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track