Šuvakov: Nije u redu podizati školarine u godini štednje
Foto: KURIR

Ministarstvo prosvete

Šuvakov: Nije u redu podizati školarine u godini štednje

Društvo -
Smatramo da u godini štednje, kada su smanjene plate i penzije, nije u redu da se podižu školarine i Ministarstvo neće dati pozitivno mišljenje"

BEOGRAD - Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas da nije u redu da se u ovoj godini podižu školarine na fakultetima u Srbiji i da Ministarstvo neće dati pozitivno mišljenje na takve odluke fakulteta.

"Nadamo se da mišljenje Ministarstva ipak nešto znači. Smatramo da u godini štednje, kada su smanjene plate i penzije, nije u redu da se podižu školarine i Ministarstvo neće dati pozitivno mišljenje", rekao je Šuvakov.

On je apelovao na visokoškolske ustanove da revidiraju takve odluke.Šuvakov je pojasnio da o visini školarine za samofinansirajuće studente odluku donose saveti visokoškolskih ustanova, a da Ministarstvo u tom slučaju samo daje mišljenje.

Dodao je da je država kao osnivač na neki način uskratila sebi mogućnost da donosi konačnu odluku za samofinansirajuće studente.Šuvakov je naveo da su velike i drastične razlike u školarinama fakulteta u Srbiji, pa čak i na istim univerzitetima, posledica "pravila igre" u kojima fakulteti ne koriste ista merila za školarinu.On je podsetio da su fakulteti od septembra prošle godine dužni da ta merila objave na internet stranici.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja