ALARMANTNO: Prete nove poplave i klizišta za vikend
Foto: Reuters

Očekuju nas nepogode

ALARMANTNO: Prete nove poplave i klizišta za vikend

Društvo -
Već u subotu će početi padavine, ali udarni dan će biti nedelja, kada će naročito na jugu i u pojedinim krajevima centralne Srbije za 24 sata pasti i do 40 litara po metru

BEOGRAD - April će Srbiji doneti pljuskove, a prvi veći pljusak nas očekuje u nedelju, kada će biti proglašen drugi stepen upozorenja od poplava.

Tada će se izliti nekoliko reka širom Srbije, a i mogućnost od novih klizišta će biti znatno veća.

- Već u subotu će početi padavine, ali udarni dan će biti nedelja, kada će naročito na jugu i u pojedinim krajevima centralne Srbije za 24 sata pasti i do 40 litara po metru. To upućuje sve na dodatni oprez - kaže Goran Mihajlović iz RHMZ, koji je dodao da će u Beogradu za predstojeći vikend pasti i do 20 litara po metru kvadratnom.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Toplici, Zapadnoj i Južnoj Moravi, a već je izvesno da će se te reke u nekom momentu i izliti iz svojih korita. Ipak, meteorolozi smatraju da nema mesta panici jer će padavine biti daleko manje od onih koje su Srbiju pogodile u maju protekle godine.

- Može biti problema u područjima gde je visoka vlažnost zemljišta, posebno u okolini Kraljeva. S obzirom na to da se ne očekuje pad nivoa reka do udara u nedelju, može doći i do izlivanja reka. Očekuje se proglašenje upozorenja drugog stepena, a moguće je i da će se pokrenuti nova klizišta - kažu u zavodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track