(VIDEO) PRVI PUT U BEOGRADU: Sveti oganj iz Jerusalima stiže u Hram Svetog Save u subotu
Foto: Reuters

Velika svetinja

(VIDEO) PRVI PUT U BEOGRADU: Sveti oganj iz Jerusalima stiže u Hram Svetog Save u subotu

Društvo -
Blagodatni oganj iz Crkve Svetog groba u Jerusalimu biće donet u Beograd posebnim letom na Veliku subotu, a vernici mogu da mu se poklone u 23 sata kod Crkve Svete trojice, a zatim u Hramu Svetog Save

BEOGRAD - Ruski dom u Beogradu podržao je inicijativu podvorja Ruske pravoslavne crkve da na Veliku subotu u Crkvi Svete Trojice vernicima bude omogućeno da vide Blagodatni oganj (Sveti oganj).

Blagodatni oganj iz Jerusalima biće donet u Beograd posebnim letom 11. aprila, baš na Veliku subotu. S blagoslovom Patrijarha srpskog gospodina Irineja, specijalne delegacije RPC i SPC (srpsku delegaciju predvodi episkom slavonski vladika Jovan Ćulibrk), u molitvi čekaju Blagodatni oganj.

Foto: Promo
Foto: Promo

Očekuje se da će avion sleteti na aerodrom "Nikola Tesla" u 19 časova.

Blagodatni oganj iznosi se iz Hrama Vaskrsenja Hristovog tokom bogoslužja samo na veliku Subotu i on simbolizuje izlazak Svetlosti Istine iz groba. Ideja o njegovom donošenju u Srbiju rodila se u Crkvi Svete Trojice RPC u Beogradu, a podržao ju je i Ruski dom u srpskoj prstonici. Organizaciju zvaničnog učešća srpske delegacije u preduskršnjim svečanostima u Jerusalimu preuzeo je moskovski Fond Svetog apostola Andreja Prvopozvanog.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija već više od 10 godina ima tradiciju donošenja Blagodatnog ognja iz Hrama Vaskrsenja Hristovog u Hram Hrista Spasitelja.

Srpski vernici moći će da se poklone Blagodatnom ognju prvo u 23 sata, dok bude nošen u povorci kod Crkve Svete Trojice, a zatim u Hramu Svetog Save.

Foto: Promo
Foto: Promo

Svetinja će zatim iz Beograda biti odneta u Crnu Goru, Republiku Srpsku i Hrvatsku.

Pogledajte kako se primao Blagodatni plamen u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu prošle godine:

http://www.youtube.com/watch?v=Pv6P3PDeBRw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track