Stefanović: SAJ i PTJ postaju jedna jedinica
Foto: Rojters

Ministar policije najavio

Stefanović: SAJ i PTJ postaju jedna jedinica

Društvo -
Od Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Protivterorističke jedinice (PTJ) nastaće jedna, biće zadržan naziv SAJ "jer ima dužu tradiciju i bolje uređenu bazu", a besmisleno je menjati uniforme i ambleme

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će broj specijalnih jedinica MUP-a Srbije biti smanjen od sadašnjih dve na jednu, a da će Žandarmerija ostati posebna formacija.

Prema njegovim rečima, od Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Protivterorističke jedinice (PTJ) nastaće jedna, biće zadržan naziv SAJ "jer ima dužu tradiciju i bolje uređenu bazu", a besmisleno je menjati uniforme i ambleme.

Stefanović je rekao da neće biti prostog spajanja jedinica, već će od pripadnika tih jedinica i drugih pripadnika MUP-a nastati nova jedinica u kojoj će biti samo najbolji.

"Nema nikakvog razloga da postoje dve jedinice, koje su potpuno iste namene i vrlo sličnog sastava. To je skupo", rekao je ministar.

On je istakao da pri tom niko neće dobiti otkaz, a da će oni koji ne ispunjavaju kriterijume biti raspoređeni u druge policijske jedinice.

Stefanović je rekao da će održavanje javnog reda i mira biti organizovano drugačije i da je ideja da se smanji broj policajaca koji su angažovani na tim poslovima.

"Ideja je veća upotreba Policijske brigade u Beogradu", rekao je on i dodao da bi Žandarmerija trebalo da bude više angažzovana na poslovima održavanja javnog reda i mira i da bi se tako rasteretila Interventna jedinica koja bi bila više angažovana na poslovima suzbijanja kriminala.

Što se tiče Sektora unutrašnje kontrole (SUK), Stefanović je rekao da će on biti snažnije definisan.

"SUK će imati veće nadležnosti u kontrolisanju policajaca, ali i drugih službenika koji rade u Ministarstvu, sto će podrazmevati i kontrolu njihovih imovinskih karata, to jest načina života", rekao je Stefanović.

On je još rekao da bi ovakva Unutrašnja kontrola trebalo da zaživi u punoj meri u narednih godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track