Najnovije vesti

POSTHUMNO ODLIKOVANJE: Nikolić uručio orden porodici pilota Mehića
Foto: Tanjug Srdjan Ilic

Zlatna medelja za hrabrost

POSTHUMNO ODLIKOVANJE: Nikolić uručio orden porodici pilota Mehića

Društvo
Radi spasavanja drugih bio je uvek spreman i na najveći rizik, što je dokazao i u svojoj poslednjoj misiji kada je položio i sopstveni život, istakao je Antić
1 / 3 Foto: Tanjug Srdjan Ilic

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Slavici Mehić, Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić". Obrazloženje o odlikovanju Mehića pročitao je predsednik Komisije za dodelu odlikovanja Oliver Antić koji je rekao da su za Mehića prijatelji, kolege i poznanici imali samo reči hvale.

Uručenju odlikovanja prisustovovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici Vojske Srbije.Nikolić je 8. aprila doneo Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.

Na inicijativu predsednika Srbije, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani: major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojni helikopter, koji je prevozio bolesnu bebu, pao je na oko kilometar od beogradskog aerodroma, pored auto-puta. Stradalo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici, ukljucujuci i bebu staru pet dana.

Major avijacije Mehić rođen je 24. jula 1967. godine u Doboju. Na službi u Vojsci Srbije bio je od 21. jula 1990. godine. Završio je vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i svo vreme je bio pilot helikoptera. U braku sa suprugom Slavicom iza sebe je ostavio dva sina.

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša DrajićIvan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, inače rođak ministra Rasima Ljajića, i tehničar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...