VULIN U BUJANOVCU: Niko neće ostati gladan, nijedno dete bez obroka i užine!
Foto: Tanjug

Vlada Srbije obezbedila rad Narodne kuhinje

VULIN U BUJANOVCU: Niko neće ostati gladan, nijedno dete bez obroka i užine!

Društvo -
Narodna kuhinja u Bujanovcu jedina je koju ne finansira lokalna samouprava. Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su za ovu godinu za 1200 korisnika obezbedili 11 miliona dinara u hrani i novcu

BUJANOVAC - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je tokom posete Narodnoj kuhinji u Bujanovcu da Vlada Srbije ravnopravno tretira sve opštine i neće dozvoliti da bilo gde korisnici ostanu bez Narodne kuhinje.

Narodna kuhinja u Bujanovcu jedina je koju ne finansira lokalna samouprava. Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su za ovu godinu za 1200 korisnika obezbedili 11 miliona dinara u hrani i novcu.

"U 75 opština i gradova imamo Narodne kuhinje i u 74 nemamo problem. Imamo problem samo ovde. Vlada Srbije neće tražiti krivca, nećemo da pokušavamo da od ovog pravimo politički ili bilo koji drugi slučaj. Mi smo došli, obezbedili smo hranu, obezbedili smo novac i građani Bujanovca mogu da budu mirni. Niko neće ostati gladan, niko neće ostati bez svog parčeta hleba, bez svog toplog obroka. Nijedno dete neće ostati bez obroka i užine, jer je tu Vlada Srbije. Smatramo da u narednom periodu od sledeće godine to treba da funkcioniše kao i u ostale 74 opštine i siguran sam da će tako i biti“, rekao je Vulin.

On je kazao da u Narodnoj kuhinji niko ne deli korisnike po veri i naciji i obećao da će hrana za sve Narodne kuhinje biti obezbeđena dok je on ministar.

"Kada je dete gladno ono ne plače ni na srpskom ni na albanskom ni na romskom. Ono plače, jer je gladno, a na nama je da obezbedimo da ono ne plače i da ono i njegovi roditelji budu sigurni da neće biti gladni“, naglasio je Vulin.

Sekretar Crvenog krsta u Bujanovcu Bratislav Lazarević naveo je da pet dana u nedelji 1200 korisnika dobijaju kuvane obroke, a za vikend suvu hranu. Hrana se socijalno ugroženima deli na četiri punkta a obroke pođedanko dobijaju svi bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

"Mi nikada nismo delili ljude ovde za ovih 15 godina. Mi smo imali mnogo podela počev od Kopnene zone bezbednosti, Kosova i Metohije, Bujanovca gde je mešoviti sastav građana, ali mi nikada nismo dobili nijedan „šamar“ vezan za podelu po nacionalnoj osnovi. Mi se trudimo da ne povredimo nacionalna osećanja i da pomoć dobiju svi kojima je potrebna“, rekao je Lazarević.

Predsednik koordinacionog tela Zoran Stanković rekao je da je opština Bujanovac na početku godine obezbedila 800.000 dinara što je bilo dovoljno da Narodna kuhinja funkcioniše mesec dana, a da je nakon toga država preuzela da finansira rad.

"Velikim angažovanjem Vlade Srbije obezbeđeno je da do kraja ove godine Narodna kuhinja u Bujanovcu radi. Očekujem da naredne godine iz lokalnog budzeta budu izdvojena sredstva i da uz pomoć države kuhinja nastavi sa radom“, kazao je Stanković.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić ocenio je da lokana samouprava nije izdvojila dovoljno novca za rad kuhinje jer nisu imali zahtev iz Crvenog krsta u vreme kad su projektovali budzet za ovu godinu. On je ipak izrazio uverenje da će u lokalnom budzetu biti novca za rad Narodne kuhinje u 2016. godini.

Tokom posete Narodnoj kuhinji u Bujanovcu ministar Vulin je probao hranu koja se priprema za korisnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track