TROJE DECE IZGUBILA ZA 13 MESECI: Dva sina su mi umrla za Kosovo, a treći od tuge!

Užasna sudbina porodice Milić

TROJE DECE IZGUBILA ZA 13 MESECI: Dva sina su mi umrla za Kosovo, a treći od tuge!

Društvo -
Nada Milić je tokom NATO bombardovanja izgubila dvojicu sinova, oficira, godinu dana kasnije umrlo joj je najstarije dete, a bez supruga je ostala 2011.

KRALJEVO - Živa sam, a ne živim. Moj život je okončan... Čekam samo fizički kraj. Za mene nema budućnosti. Postojim u prošlosti, u danima sreće koje sam radosno delila s mojom decom i suprugom.Ovako za Kurir započinje potresnu ispovest Nada Milić - srpska Majka Hrabrost - koja je 1999. i 2000. godine na Kosovu tokom bombardovanja izgubila trojicu sinova, u razmaku od samo 13 meseci! Od 2011. među živima nije ni njen suprug Dragoljub.

Ratovali s teroristima- Ne postoji veća nesreća, bolniji osećaj od onog kad roditelj nadživi dete, a ja sam nadživela svu svoju decu! To me je oborilo, a smrt muža zadala mi je konačni udarac. Dok je bio živ, bili smo jedno drugom podrška. Sad se sama nosim sa surovom sudbinom - tiho zbori Nada listajući albume s porodičnim fotografijama.Njeni blizanci, Srđan i deset minuta mlađi Boban, bili su oficiri ondašnje Vojske Jugoslavije, sa službom na Kosovu i Metohiji, gde su i živeli. U proleće 1999. imali su po 25 godina. Ratovali su sa albanskim teroristima i avijacijom NATO.- Srđan je ranjen 31. marta, kad je vozilom naleteo na protivtenkovsku minu. Umro je na Vojnomedicinskoj akademiji 4. aprila. Posle njegove sahrane u Prištini, Boban je krenuo u svoju jedinicu. Kao da je znao da ni on neće dugo. Poručio mi je: „Majko, zapali sveću i za mene kad izađete na Srđanov grob.“ Poginuo je 14. aprila, kad je njegovo vozilo pogodila avionska bomba. Pošto smo napustili Kosovo u junu 1999, nismo želeli da njihovi grobovi ostanu u Prištini. U oktobru te godine preneli smo im tela u Kraljevo, gde smo se preselili - plačući govori Nada.

Ona, suprug Dragoljub i najstariji sin Goran (27), ekonomista, zaposlen na carini, morali su da nastave dalje. Ali, bilo je teško, posebno Goranu.Napravili spomen-sobu- Nije uspeo da se izbori s tugom za Srđanom i Bobanom. U jutro 13. maja 2000. našla sam ga u sobi, mrtvog. Presvisnuo je od bola - priseća se Nada traumatičnog događaja.U znak sećanja na svoje sokolove, kako su ih zvali, Nada i pokojni Dragoljub su nekadašnji dnevni boravak u svojoj kući u Kraljevu pretvorili u spomen-sobu. U staklenim vitrinama su stvari njihovih sinova, uniforme, diplome, fotografije, odlikovanja...- Svakog jutra uđem u sobu i kažem: „Dobro jutro, deco moja!“ - završava Nada svoju tragičnu priču.

Odlikovani i sinovi i majkaTRGOVI NOSE NJIHOVO IMEPo Srđanu, Bobanu i Goranu nazvan je trg u Kosovskoj Mitrovici i ulica u Malom Mokrom Lugu. Srđan i Boban su posthumno odlikovani Ordenom za zasluge za narod, a na Dan državnosti ove godine predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je i Nadu Sretenjskim ordenom I stepena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track