SUKOB U SPC: Patrijarh sprema čistku vladika

Posle Georgija leti još neposlušnih

SUKOB U SPC: Patrijarh sprema čistku vladika

Društvo -
Irinej ne želi da dozvoli raskol u SPC, koji je na ovom zasedanju Sabora postao očigledniji nego ranije. Očekuje se da će još mnogo afera isplivati na površinu

BEOGRAD - Razrešenje vladika američko-kanadskog Georgija i Filareta mileševskog koje se očekuje danas samo su uvod u čistku „neposlušnih“ vladika, ekskluzivno saznaje Kurir!Naime, patrijarh Irinej, ali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, neće dozvoliti raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koji je na ovom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora postao očigledniji nego ranije, pa se u narednom periodu može očekivati da još nekoliko vladika bude smenjeno.- Vladike koje su potpisale peticiju episkopa Irineja bačkog da se preispitaju odluke Svetog arhijerejskog sinoda o razrešenju vladika Georgija i Filareta na taj način su direktno narušile autoritet patrijarha, što je nedopustivo. Crkva mora zadržati jedinstvo, a to znači - smenu još nekih episkopa. Očekuje se da će dodatna seča knezova i ostale „neposlušne“ vladike naterati da se primire i pritaje - navodi naš izvor iz SPC, koji kaže da i te kako ima razloga za smenu nekih vladika.Bludne radnje- Pojedini su potpisnici peticije, neki su povezivani s finansijskim malverzacijama, bludnim radnjama, bahanalijama, pominjalo se da imaju nezakonitu decu, a jedan je sumnjičen i za pedofiliju. Očekuje se da će u narednom periodu još afera isplivati na površinu - navodi naš sagovornik.I verski analitičar Draško Ðenović veruje da će u narednom periodu biti novih smena, a, kako kaže, razlog za to neće biti teško naći.Veliki grehovi- Vladici Georgiju su se, između ostalog, stavljale na teret i banalnosti kao ona da je ženama gledao u noge, pa je smenjen, a da se ne lažemo, većina vladika ima mnogo većih grehova od tog - navodi Ðenović, koji kaže da neće ni biti potrebe da se smene svi potpisnici peticije jer će smena jednog ili dvojice pokolebati i ostale vladike i naterati ih da se primire.Podsetimo, za smenu vladike kanadskog Georgija glasao je 21 episkop okupljen oko patrijarha Irineja, dok je protiv njegove smene bilo 16 onih koji su se priklonili Irineju bačkom Buloviću. Između ostalih, uz Irineja bačkog su vladike šumadijski Jovan, kruševački David, banatski Nikanor i banjalučki Jefrem.

Iza kulisaDANAS O FILARETUSveti arhijerejski sabor danas će raspravljati o sudbini vladike mileševskog Filareta, kome je ponuđeno da podnese ostavku. Smeni vladike Georgija prethodila je borba između struje koju je predvodio Irinej bački i struje oko Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog, koji, navodno, zastupa interese patrijarha. I dok je struja okupljena oko Irineja tvrdila da se ne protive patrijarhu, već neregularnosti u vezi s razrešenjem, druga struja je navodila da je ovo napad na ugled patrijarha.

REAGOVANJAZoran Babić, SNSStvari u vezi sa SPC, čiji sam pripadnik i vernik, jesu stvari SPC. Imam puno poverenje u patrijarha i sve vladike i prepuštam tim umnim ljudima da reše sve eventualne nesuglasice.Matija Bećković, pesnikNema raskola u Crkvi, ima u nama. Na tu temu nemam više šta da dodam.Aleksandra Janković, psihologVeć godinama se priča o sukobima, taborima i raskolima u SPC. Međutim, mislim da za jednog vernika to nije suštinsko pitanje. Crkva nije autokratija, crkva je hristokratija.Dejan Tomašević, bivši košarkašJa sam jutros bio na liturgiji i velikoj litiji u Beogradu i to je za mene najbitnije. Ima ljudi koji trebaju da vode računa o tome. Ne bih da komentarišem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track