Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO: Masoni stigli u srce Šumadije!
Foto: Zorana Jevtic

Kurir na formiranju novog reda

EKSKLUZIVNO: Masoni stigli u srce Šumadije!

Društvo
U elitnom objektu u centru Kragujevca obavljena je ceremonija „unošenja svetla“ u hram novoosnovane lože Prestonica, koja okuplja 30 ljudi, od kojih se očekuje da će uticati na politiku

KRAGUJEVAC - Kragujevac je postao sedište masonske lože Prestonica pod jurisdikcijom Regularne velike lože Srbija!

U jednom elitnom objektu u centru Šumadije, u petak uveče obavljena je ceremonija „unošenja svetla“ u hram novoosnovane lože Prestonica, kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina masona iz Kragujevca i cele Srbije. Kurir je dobio ekskluzivno pravo da zabeleži ovaj ritual, uz određena ograničenja u pogledu fotografisanja.

Istorijski događaj

- Ovo je istorijski događaj. Masonerija se u Kragujevcu probudila posle nekoliko decenija. U ovom gradu ima više od 30 masona, te je on stekao uslove da ima svoju samostalnu ložu, koju smo nazvali Prestonica, u spomen na činjenicu da je ovaj grad bio prva prestonica moderne Srbije iz vremena kneza Miloša, izjavio je dr Čedomir Vukić, veliki majstor Regularne velike lože Srbije.

Crni stolnjaci na stolovima i beli satenski prekrivači na crnim stolicama... U hramu - ograđenom mestu u kojem se izvodi ceremonijal instalacije lože - mač, šestar, uglomer, lobanja, sveće, Biblija.

Veliki planovi

- Članovi su elita, dobri ljudi na dobrom glasu, koji su se uzdigli u privatnom životu i u bratstvu masona. Cilj nam je da obezbedimo bolji život za građane, i za to imamo planove. Ostvarujemo kontakte s vlašću, uticajnim ljudima u Srbiji i inostranstvu. Ne diktiramo šta da rade, ali ukazujemo na nepravilnosti i dajemo predloge, otkriva Zoran Jeremić, starešina Regularne velike lože Prestonica. Sa njim se slaže i pomoćnik velikog majstora prof. dr Nemanja Zdravković.
- Masonerija na ovim prostorima nije jaka u onim okvirima kao masonerija u Engleskoj ili Italiji. Ovde je njeno buđenje obavljeno tek 1990. godine. Međutim, pošto je „slobodno zidarstvo“ u problemima, veći uticaj se može očekivati tek sa budućim generacijama - objašnjava veliki majstor dr Vukić.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...