Udar na ugled Matematičke gimnazije
Foto: Dado Đilas

Eksperiment Ministarstva

Udar na ugled Matematičke gimnazije

Društvo -
Direktor čuvene škole negoduje što đaci koji polože prijemni u isturenim odeljenjima u Srbiji mogu da se upišu u Beogradu

BEOGRAD - Na listu želja za upis u srednje škole u Srbiji maturanti su ove godine prvi put upisivali i specijalizovane škole, a prijemne su polagali u svom gradu bez obzira na to gde žele da se školuju.Ovo je izazvalo kontroverze pošto to znači da će zainteresovani osmaci polagati u nekom od šest isturenih matematičkih odeljenja u Srbiji, a onda će moći da upišu i čuvenu Matematičku gimnaziju u Beogradu. - Nisu u svim školama isti uslovi, a iako je test svugde isti, kriterijumi se razlikuju. Posebno kad su u pitanju specijalizovane i umetničke škole. Takođe, ove godine će osmaci i Matematičku gimnaziju upisivati na jedinstvenu listu želja, što će im samo produžavati neizvesnost i stres do poslednjeg dana - revoltiran je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.On dodaje da niko od direktora ovih škola nije bio konsultovan, te da je s Ministarstvom prosvete utvrđeno da se ovaj projekat neće ponovo primenjivati u slučaju da se ne pokaže dobro:- Bili smo kod ministra Srđana Verbića i on je takođe skeptičan zbog ove novine, koja je doneta dok je bio na putu. Direktorka niške gimnazije „Svetozar Marković“ Olga Dragojlović ljuta je zbog toga što se dovodi u pitanje objektivnost njihovih ispita:- Pored jednog supervizora, došao nam je još jedan iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Čak su nam iz ministarstva naložili da im pošaljemo skenirane testove, ali na kraju to nije realizovano! Dobro je što se deci daje šansa da upišu školu gde žele.

MinistarstvoOVAKO JE JEDNOSTAVNIJEIz Ministarstva prosvete kažu da objedinjene liste prijemnih već postoje za bilingvalna odeljenja, a ove godine su pridodate matematičke i filološke gimnazije, kao i umetničke škole:- Ovakav način upisa je transparentniji i procedura je jednostavnija.Naglasili su da nije tačno da je ministar rekao da je ovo loša ideja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track