TEŽAK TEST: Geometrija đacima zadala glavobolju
Foto: Aleksandar Jovanovic

Maturanti se namučili

TEŽAK TEST: Geometrija đacima zadala glavobolju

Društvo -
Razočarani Nakon relativno lakog testa iz srpskog, budući srednjoškolci juče se preznojili rešavajući zadatke iz matematike, a redom se žale na poslednja dva

BEOGRAD - Maturanti osnovnih škola u Srbiji juče su polagali test iz matematike, uglavnom ga opisujući kao „težak“, dok su im najviše muke zadala poslednja dva pitanja.Iako su osmaci na jučerašnje testiranje dolazili bez nervoze i, kako su sami rekli, „opušteno“, sam test ih je neprijatno iznenadio.- Bilo je mnogo teško, uopšte to nisam očekivala, pitanja iz srpskog bila su mnogo lakša. Prvih deset pitanja bilo je srednje težine, ali mislim da skoro niko nije uradio poslednja dva, praktično ih je nemoguće rešiti - rekla nam je Mina Ðurđević (15), učenica Osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Beogradu.Od učenika se za vreme dvočasovnog testa tražilo da reše 20 različitih matematičkih zadataka, ali svi su se složili da su upravo pitanja pod rednim brojem 19 i 20 bila najteža.„Teren za rekreaciju oblika EFGD je pravougaonog oblika. Sastoji se od betonskog terena ABCD oblika pravougaonika i travnatog terena koji je osenčen. Obim betonskog terena ABCD je 50 metara, a površina travnatog terena 180 m2. Kolika je površina terena EFGD?“, ovako je glasilo famozno 19. pitanje iz geometrije zbog koga su budući srednjoškolci redom očajavali.- Stvarno su mogli da nam daju neka malo lakša pitanja s obzirom na to da nismo znali šta će biti! Baš su nas namučili - kaže maturant Milan Popović (14), koji se nada da će upisati Petu beogradsku gimnaziju.Prilikom upisa u srednje škole rezultati sa završnog ispita nosiće ukupno 30 bodova, odnosno po deset sa svakog od tri testa, a uspeh iz osnovne škole najviše 70 bodova, što je stručna javnost ocenila kao pogrešno zbog nerealnog sistema ocenjivanja u nekim školama.

PAKLENI ZADATAK BROJ 19Teren za rekreaciju EFGD je oblika pravougaonika. Sastoji se od betonskog terena ABCD oblika pravougaonika i travnatog terena koji je osenčen na slici. Obim betonskog terena ABCD je 50 m, a površina travnatog terena je 180 m2. Kolika je površina terena EFGD?Prikaži postupak.

PAKLENI ZADATAK BROJ 20Duži LH i KP na slici su paralelne. Dužina duži NL jednaka je 12 cm, dužina duži MH jednaka je 8 cm, a dužina duži NM jednaka je 6 cm. Izračunaj dužinu nepoznate duži LK tako da paralelogram KPHL i trapez NMPK imaju jednake površine. Prikaži postupak.

Kombinovani testVEĆA FRKA NEGO ZA MATEMATIKUĐaci danas, poslednjeg dana male mature, polažu kombinovani test s pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Prema rečima budućih srednjoškolaca, upravo priprema za ovaj kombinovani test zadala im je najviše muka jer su morali da prelaze kompletno gradivo iz pet predmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track