SLAVIMO KUMA BOŽJEG: Danas je rođenje Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Ivanjdan je jedan od velikih praznika

SLAVIMO KUMA BOŽJEG: Danas je rođenje Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Društvo -
Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista - 7. jula - i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Ivanjdan.

Među ličnostima jevanđeljskim koji okružuju Spasitelja, Jovan Krstitelj zauzima posebno mesto. Njegova glavna uloga u životu bila je na dan Bogojavljenja, kada je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista i zato je crkva dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu.

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista - 7. jula - i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja.

Šest meseca pre svog javljanja u Nazaretu Pesvetoj Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimski hram se javio arganđeo Gavrilo.

Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je objavio začeće već stare i bezdetne Jelisavete, žene Zaharijeve, koji nije odmah poverovao reči anđela Gavrila. On je zato ostao nem sve do osmoga dana po rođenju deteta. Tada je pri obrezivanju i davanju imena, Zaharije na daščicu napisao: "Jovan mu je ime".

I tada se Zahariju otvoriše usta, jezik mu se razreši i poče govoriti blagosiljajući Boga.

Poput mnogih hrišćana koji su stradali na putu Gospodnjem i Sveti Jovan je posečen u vreme cara Iroda.

Prema predanju, jevanđelist Luka je želeo da prenese Jovanovo telo iz Sevestije u Antiohiju, ali je uspeo da prenese samo levu ruku. Ruka je u Antiohiji čuvana do 10. veka, a posle je preneta u Carigrad, odakle je nestala u vreme Turaka.

Desna ruka Jovana Krstitelja, kojom je krstio Gospoda, čuva se kao najveća relikvija (uz deo Časnog krsta i mošti svetog Petra Cetinjskog) u Cetinjskom manastiru.

Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedna je od najčešćih krsnih slava u našem narodu. Današnji veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!

U crkvenom kalendaru današnji praznik obeležen je crvenim slovom, što znači da spada u red zapovednih praznika.

Na freskama i ikonama sveti Jovan je predstavljen u odori od kamilje dlake, sa štapom na čijem je epitrafilju napisano: "Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko".

Veoma česta ikona u našim crkvama i manastirima je i Bogojavljenje na kojoj je prikazano krštenje Gospodnje, kao i sveti Jovan kako u levoj ruci drži svoju posečenu glavu.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usekovanje glave, 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće i 20 januara kada se slavi spomen na ovog sveca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track