MIGRANTI MAĐARIMA: Džaba dižete ogradu i nju ćemo preskočiti!
Foto: Reuters

Ne plaše se mađarskog zida

MIGRANTI MAĐARIMA: Džaba dižete ogradu i nju ćemo preskočiti!

Društvo -
Ništa nas neće sprečiti da prođemo! Ne želimo da ostanemo u Mađarskoj, hoćemo da idemo u Nemačku, naglašavaju izbeglice u trenutku kada Mađari grade utvrdu visoku četiri metra ka Srbiji

SUBOTICA - Pokušavaću dok ne uspem. Želim da odem u Nemačku, tamo mi je porodica, i nijedna ograda me neće sprečiti da uspem u tome!Ovako govori Halil, izbeglica iz Pakistana, mirno sedeći u centru Subotice, dok koji kilometar dalje mađarska vojska uz pomoć policije užurbano priprema teren za dizanje četiri metra visoke ograde prema Srbiji. Njome će pokušati da se na 175 kilometara dugoj granici s našom zemljom osiguraju od ulaska migranata s Bliskog istoka i iz Afrike koji na sve načine žele da se dočepaju EU.Hapse ih, a oni ponovo- Dva puta su me hapsili. Razmišljam kada da krenem jer je sada mnogo ljudi u uniformama tamo. Ali i oni moraju da se odmore. Naći ću način da se provučem. U krajnjem slučaju ću je preskočiti nekako! - veli nam Halil, uveren da će ostvariti svoj cilj.Za to vreme u Beogradu mnogi migranti se tek spremaju da krenu put Subotice. Muhamed Huzan (27) pobegao je, kaže, od rata u Siriji i jedini cilj mu je da se domogne Nemačke i započne normalan život.- Ne razumem zašto Mađari ovo rade. Mi ne želimo da ostanemo u njihovoj zemlji, ona nam je samo usputna stanica. Osim toga, mi nikome ne želimo zlo. Nismo ubice, nismo teroristi, mi smo izbeglice. Zar se pred ljudima koji beže od smrti podiže zid - kaže Huzan:- Podizanje ograde neće nas sprečiti da prolazimo. Alternativa nam je Bugarska, ali njihova policija nas strašno maltretira.

Žica će biti razapeta duž 175 kilometara... Radovi su počeli
Žica će biti razapeta duž 175 kilometara... Radovi su počeli

U pograničnom mestu Moraholom brekću bageri, Mađari punom parom sprovode odluku njihove vlade od 17. juna.- Možda je ovo dobro rešenje, a možda i nije... Oni koji žive pored granice biće sigurniji, a plaše se migranata - otkriva Laslo, jedan od meštana dok posmatra kako vojni kamioni dizu prasinu za sobom.Njegova komšinica Roža pruža podršku izgradnji zida:Mnogo dece- Znam ja da oni ne žele da ostanu u Mađarskoj, mi smo im tranzitna zemlja, ali na stotine svakodnevno dolaze ovde i ne znam šta vlada treba da uradi kako bi ih sprečila. Zid je rešenje!I baš dok razgovaramo, malo dalje policija najednom izvodi grupu migranata koji su pokušavali da se sakriju. Među njima žene, deca...

Aleksandar Vučić MAĐARSKA OGRAĐUJE SEBE, A NE SRBIJUPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, komentarišući podizanje zida na granici s Mađarskom, da se Srbija ponaša pristojno i da ne želi da kvari odnose s tom zemljom.- Neki ograđuju sebe, a ne Srbiju, u kojoj gotovo da nema granica. Srbija je sigurna i za Nemačku i za druge evropske zemlje. Možete da se stidite uvek samo sopstvenih poteza, ne i tuđih - rekao je Vučić.

Ivan MiškovićSVE VIŠE MIGRANATAPodizanje ograde neće zaustaviti ljude koji beže od ratnih strahota u potrazi za boljim i sigurnijim životom. Srbija je za sve njih zemlja tranzita, a najnoviji podaci pokazuju da je migranata sve više. Broj izraženih azilnih namera znatno je veći u odnosu na prošlu godinu - 37.391 za prvih šest meseci. Za celu 2014. godinu bilo ih je oko 16.500.

Meho OmerovićNEJEDNAKI ARŠINIKad jedan od 100 anketiranih migranata ima problem u Srbiji, Amnesti internešenel to odmah proglasi za nasilje u Srbiji. Podizanje ove brane je izgleda demokratija. Čudan neki aršin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track