SMETA MI POJAS IMAM VELIKE GRUDI: Evo izgovora za nevezivanje pozadi!
Foto: Zorana Jevtić

Kontrola putnika i na zadnjem sedištu

SMETA MI POJAS IMAM VELIKE GRUDI: Evo izgovora za nevezivanje pozadi!

Društvo -
Saobraćajci od juče svakome koga zateknu u automobilu da nije vezan pišu kaznu od 5.000 dinara. Ko plati u roku od osam dana dobija popust od 50 odsto. Nema opravdanja

BEOGRAD - Svi putnici u automobilima, računajući i one na zadnjim sedištima, moraju da budu vezani sigurnosnim pojasom! Ukoliko se ogluše o propis, saobraćajci će im pisati kaznu od 5.000 dinara.

Kao što je i najavljeno, policija je juče otpočela strogu kontrolu. U nadi da će biti pošteđeni kazne, uhvaćeni u prekršaju su spremni na svakakve izgovore. Ekipa Kurira je bila na beogradskim ulicama s patrolom, a poneka opravdanja putnika su čak i duhovita.- Svačega će se setiti. Govore da su bili na operaciji, pa da od bolova ne mogu da se vežu, izmišljaju da ih pojas guši i žulja, a žene često pokušavaju da se izvuku na šarm. Neke čak pričaju da su trudne pa da ne mogu da zakače pojas, ali ima i onih koje su se vadile na ženske atribute. Žalile su se: „Mnogo su mi velike grudi, pogledajte, ne mogu da se zakopčam.“ Ipak, nas nikakav izgovor ne može sprečiti da napišemo kaznu ukoliko ima prekršaja - kažu policajci.

Do nekih 15 časova samo patrola u kojoj smo mi bili na Novom Beogradu napisala je 14 kazni, od toga 10 vozačima i po dve suvozačima i putnicima koji su sedeli pozadi.

I u taksiju moraju biti svi vezani... Juče pljuštale kazne
I u taksiju moraju biti svi vezani... Juče pljuštale kazne

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić ističe da vezivanje pojasa ima ogroman značaj i apeluje na putnike i vozače da se vežu.- Oko 570 patrola saobraćajne policije je na terenu u čitavoj zemlji, odnosno 1.000 policajaca radi na kontroli vezivanja sigurnosnog pojasa i na zadnjem sedištu. Svim putnicima koji ne budu vezani pisaće se kazna od 5.000 dinara, koja se može smanjiti na 2.500 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana. Cilj nam je da snizimo broj pogibija u saobraćaju, a rezultati pokazuju da poštovanjem zakona i kampanjama uspevamo u tome. U 2008. godini poginulo je 905 osoba, dok je 2014. broj poginulih smanjen na 536. To govori da je spaseno skoro 400 života, a to je velika stvar - naglašava Malešić.

Vode računa o životima putnika... Slobodan Malešić
Vode računa o životima putnika... Slobodan Malešić

Za njih ne važiSTARA VOZILA POŠTEĐENAVozila starije proizvodnje koja nemaju fabrički ugrađen sigurnosni pojas na zadnjem sedištu biće izuzeta iz kontrole.- Bilo bi apsurdno kad bismo to tražili vozačima starih automobila. Nažalost, znam da će ljudi u početku imati otpor prema ovom pravilu, ali svi učesnici u saobraćaju treba da shvate da imamo samo jedan cilj: da smanjimo žrtve, a ne da ljudima namećemo pravila iz hira - kaže Slobodan Malešić, uz poruku vozačima da na put kreću i za volan sedaju naspavani, psihički i fizički spremni, kao i da obavezno provere ispravnost svog automobila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track