UPOZORENJE MINISTARSTVA SRBIJE: Ne idite preko Đevđelije i ne primajte migrante u kola
Foto: AP

Možete završiti u zatvoru

UPOZORENJE MINISTARSTVA SRBIJE: Ne idite preko Đevđelije i ne primajte migrante u kola

Društvo -
MIP upozorava da je vlada Makedonije, zbog novog talasa migranata sa Bliskog istoka koji dolaze iz pravca Grčke, proglasila kriznu situaciju u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorilo je danas, s obzirom na problem pojačanog talasa migranata, srpske državljane da ne koriste granično - železnički prelaz Đevđelija/Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.

Naime, Ministarstvo je upozorilo državljane Srbije, koji nameravaju da putuju u Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju autostopere, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela "krijumčarenje migranata", za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.

Ministarstvo podseća da je Vlada Makedonije, zbog novog talasa migranata sa Bliskog istoka koji dolaze iz pravca Grčke, proglasila juče "kriznu situaciju" u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje.

Migranti na Đevđeliji, foto: AP
Migranti na Đevđeliji, foto: AP

Prema raspoloživim informacijama diplomatsko - konzularnih predstavništava Srbije u Makedoniji i Grčkoj, ova odluka nije uticala na promene saobraćajnog režima na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima, osim što je trenutno primetno pojačano prisustvo vojske i policije.

Režim saobraćaja na drumskim graničnim prelazima sa Republikom Makedonijom uobičajeno funkcioniše za ovo doba godine, a srpski turisti su se u manjem broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za savete i pomoć.

Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć srpski državljani mogu da se obrate ambasadi Srbije u Skoplju i generalnom konzulatu Srbije u Solunu.

U saopštenju Ministastva su navedeni i telefoni ambasade u Srbije u Skoplju: +3892/3129-298, +3892/3131-299, +3892/3128-422, + 3892/3129-305, kao i generalnog konzulata u Solunu:+ 302310/244-265, + 302310/244-266, + 302310/244-267.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track