ŠPIJUNAŽA: Razgovore državnog vrha snimaju tajnim uređajima!
Foto: Marina Lopiči

Nebezbedna komunikacija predstavnika vlasti

ŠPIJUNAŽA: Razgovore državnog vrha snimaju tajnim uređajima!

Društvo -
Njuzvik otkriva kriptofon postavljen ispred zgrada državnih institucija pronašao signale koji ukazuju na postojanje baznih stanica kojima se presreću razgovori, poruke i ubacuju špijunski softveri u telefone

BEOGRAD - Većina predstavnika političke i diplomatske elite nije ni svesna da neko možda u svakom trenutku prisluškuje i prati svu njihovu komunikaciju telefonom!Magazin Njuzvik je u Beogradu pored najvažnijih državnih institucija i diplomatskih sedišta pomoću kriptofona pronašao više sumnjivih signala koji ukazuju na lažne bazne stanice, uređaje pomoću kojih se presreću razgovori, SMS poruke i ubacuju špijunski softveri u telefone koji su u dometu te stanice. Takođe, lažna bazna stanica može i da zadržava i koriguje poruke, a motiv da postave takve uređaje imaju stranci, kriminalne grupe, tajkunski krugovi...

Moguće uceneInače, kriptofon je telefon sa specijalnom zaštitom koji izgleda kao običan aparat, ali korisniku, crvenim linijama na displeju, šalje upozorenja kada je komunikacija nesigurna. Takvo upozorenje je kriptofon dao na Dedinju, gde se nalaze brojne luksuzne vile i diplomatske rezidencije, zatim oko Predsedništva, Palate Srbija, zgrade Vlade i Skupštine, sedišta Delegacije EU u Srbiji, te oko pojedinih ministarstava, vojnih institucija i sedišta stranaka. Dakle, na svim onim mestima gde dolaze političari, biznismeni, bezbednjaci, diplomate, gde se obavljaju poverljivi razgovori, razmenjuju informacije od velike važnosti. A takve stvari na tržištu informacija znače novac, moć i materijal za ucene!Nepoželjni signaliKriptofon je evidentirao sumnjivu aktivnost i u Jajincima, i to baš u delu gde je kuća premijera Aleksandra Vučića u kojoj se nalazi njegov vinski podrum, gde ima običaj da odvede svoje goste. I u kancelariji Aleksandra Rodića, direktora „Adrija medija grupe“, izdavača Kurira i Njuzvika, aparat je pokazivao nepoželjne signale.Kriminolog Zlatko Nikolić nije iznenađen činjenicom da su najviši ljudi u državi izloženi mogućnosti prisluškivanja.Duga tradicija- Prisluškivanje ima dugu tradiciju. Samo se tehnologija tokom vremena menjala, a motivi su uvek isti: saznati o nekome što više podataka, ali bez njegovog znanja. Špijunirao je oduvek svako svakog, i to se ne može staviti pod kontrolu. U tome nije uspela ni Amerika, pa neće uskoro ni Srbija - kaže on.

Poverenik Rodoljub ŠabićŠPIJUNSKA OPREMA SE KUPUJE KAO I IGRAČKEPoverenik Rodoljub Šabić kaže da je Srbija zemlja u kojoj je potpuno liberalizovan uvoz i distribucija opreme za presretanje komunikacije, za lociranje, praćenje i prisluškivanje.- Kao da uvozite igračke. Ta roba praktično bez kontrole ulazi u zemlju. Što se mene tiče, ako smo sigurni da će je koristiti po Ustavu i zakonu, u svrhu zaštite građana i interesa ove zemlje, mogu da kupuju koju god hoće opremu. Dosad su zloupotrebljavana i ovlašćenja i tehnološke mogućnosti - kaže on.

DA LI VAS ŠPIJUNIRAJU? Zoran Babić poslanik SNSKod mene je sve transparentnoMislim da me niko ne prisluškuje i špijunira. Uostalom, sve što govorim preko telefona, govorim i javno. U mom radu nema netransparentnih stvari. Zaista nemam osećaj da me bilo ko špijunira.Dragan Šutanovac poslanik DSNe znam da li me neko „sluša“Jedan profesor je rekao da je mobilni telefon najbolji prislušni uređaj koji je ikada napravljen. Nemam nikakvu dilemu da je to velika istina. Mene ta vrsta mogućnost prisluškivanja ne uzbuđuje i ne znam da li me neko sluša.Sanda Rašković IvićPredsednica DSSMene prisluškujuMislim da je moj telefon prisluškivan. Prisluškivanje je praksa koja u našoj zemlji postoji odavno, to je ostatak totalitarnog režima, i to se provlači do danas. Često kada imam čudne smetnje na vezi kažem kroz šalu: „Dobar dan, dragi slušaoci!“Dijana Vukomanović poslanica SPSŠtiti nas državaImam puno poverenje u nadležne bezbednosne službe i verujem da nas one od špijuniranja i prisluškivanja štite u punom kapacitetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja