DRAMA U SUBOTICI ZAVRŠENA: Izbeglice ipak napustile voz, krenule ka granici
Foto: Tanjug

Zaustavljeni vozovi sa migrantima

DRAMA U SUBOTICI ZAVRŠENA: Izbeglice ipak napustile voz, krenule ka granici

Društvo -
Izbeglice su stigle iz Beograda sa važećim voznim kartama za Budimpeštu i nisu želele da izađu iz voza, već da nastave putovanje dalje ka mađarskoj prestonici

SUBOTICA - Više desetina izbeglica, mahom iz Sirije, koji nisu želeli da napuste voz kojim su jutros stigli na železničku stanicu u Subotici, napustilo je vagone i autobusima se zaputilo u pravcu Kanjiže i Horgoša.

Izbeglice su stigle iz Beograda sa važećim voznim kartama za Budimpeštu i nisu želele da izađu iz voza, već da nastave putovanje dalje ka mađarskoj prestonici. Na licu mesta našli su se predstavnici železnica, lokalne samopurave i policije da bi razrešili situaciju.

Izbeglice su i ranije u Suboticu stizale železnicom, ali je ovo prvi put da su odbili da izađu iz voza, iako u Mađarsku ne mogu da uđu zbog nedostatka važećih putnih isprava - viza. I u ranijem periodu, nakon dolaska železnicom u Suboticu, izbeglice su, uglavnom, nastavljale put peške ka autobuskoj stanici, odakle su se redovnim ili vanrednim autobusima prebacivali do Kanjiže i Horgoša. Mađarske železnice danas na svoju teritoriju nisu primile dva voza iz Srbije, jer su u njima bili migranti, saopštile su "Železnice Srbije".

U saopštenju se navodi da je međunarodni putnički voz koji je iz Beograda sinoć u 21:48 sati krenuo za Budimpeštu, zaustavljen noćas u 1:44 u Subotici, gde je stajao sve do jutros u 7:45 sati, kada je definitivno otkazan njegov dalji saobraćaj ka Mađarskoj.

"Srbija Voz", nova železnička kompanija za prevoz putnika, organizovala je dalji prevoz za zainteresovane putnike iz ovog voza koji nisu imali problema sa ulaskom u Mađarsku.

Problema je bilo i u saobraćaju međunarodnog voza "Avala", koji je iz Beograda krenuo u 7:17 sati preko Budimpešte za Beč. Ni ovaj voz Mađarske železnice danas u podne nisu želele da prime na svoju teritoriju i "Avala" je stajala u stanici Aleksandrovo predgrađe, sve dok iz njegovog sastava nisu isključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti, navode "Železnice Srbije". Kako se dodaje, tek nakon toga "Avala" je nastavila dalju vožnju ka Budimpešti i Beču, uz zakašnjenje od skoro dva sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track