(FOTO) MALI POSETIO MIGRANTE NA AUTOBUSKOJ STANICI: Prihvatni centar za izbeglice do zime
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Higijena nije na zadovoljavajućem nivou

(FOTO) MALI POSETIO MIGRANTE NA AUTOBUSKOJ STANICI: Prihvatni centar za izbeglice do zime

Društvo -
Trenutno postoje dve ili tri lokacije koje su ušle u uži izbor, kao i da Grad zajedno sa MUP i Ministarstvom za rad radi na analizi sve tri lokacije
1 / 14 Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas izbeglice sa Bliskog Istoka u parku kod Autobuske stanice, i najavio da će do zime biti završen prihvatni centar za migrante, a da će lokacija biti određena iduće sedmice.

Mali je novinarima rekao da trenutno postoje dve ili tri lokacije koje su ušle u uži izbor, kao i da Grad zajedno sa MUP i Ministarstvom za rad radi na analizi sve tri lokacije.

"U narednih nekoliko dana imaćemo konačno rešenje i izbor lokacije kako bi što pre krenuli u izgradnju. Onda će i ovi migranti koji su ovde ići u prihvatni centra koji će biti van centra grada", kaže Mali i dodaje da će prihvatni centar imati dovoljno kapaciteta.

Za neku od te tri lokacije, naveo je, postoji objekat koji može da bude adaptiran, za neke lokacije ne postoje objekti i treba ih izgraditi.

"Radi se o montažnim objektima. Grad će vrlo brzo izdati sve potrebne dozvole i saglasnosti kad se donese odluka o lokaciju. U sledeća dva meseca to mora da se završi, do zime i u tom roku će to biti završeno", rekao je gradonačelnik. Mali je rekao da je u ovom trenutku u parku kod Autobuske stanice od 400 do 500 ljudi, navodeći da koliko ljudi dnevno uđe u Srbiju, toliko ih izađe.

"Oni se ne zadržavaju mnogo ovde, od 24 do 48 sati u zavisnosti koliko brzo dobiju sve potrebne papire. Nemamo veliki pritisak, nije to veliki broj. Kapacit tog centra će biti dovoljan da prihvati sve one koji budu dolazili u Beograd", rekao je gradonačelnik.

Mali je, kako kaže, jutros prolazio pored parka kod Autobuske stanice i nije bio zadovoljan načinom na koji se održava higijena, a naša je dužnost da migrantima učinimo njihov boravak u Beogradu što udobnijim. Navodeći da je namera da se pojača rad komunalnih službi, Mali kaže da je danas u parku postavljeno još pet toaleta tako da ih je sada ukupno 18, a da će biti doneti i novi ako ih ne bude dovoljno.

Ekipe Zelenila i Gradske čistoće, rekao je Mali, radiće 24 sata u parku kod Autobuske stanice i kontinuirano čistiti taj prostor, a ekipa Zavoda za javno zdravlje stalno je u parku i radi epidemiološke analize.

"Do sada smo uradili sve što smo mogli, radićemo još, ako treba angazovaćemo još ekipa kako bi ovde bilo čisto", rekao je Mali i najavio da će biti napravljen veliki infopult koji će početi da radi tokom iduće nedelje. Tu će, dodao je, migranti moći da dobiju sve potrebne informacije, od dokumenata koja su im neophodna, infomacije o pošti, menjačnici, banci, najbližoj policijskoj stanici što će takođe da ubrza sve aktivnosti koje su im potrebne za dobijanje papira kako bi što pre nastavili svoj put dalje.

Mali je zahvalio Beograđanima i ljudima velikog srca koji pomažu, navodeći da je danas posetio i deo kod Mikser hausa gde su izbeglice i gde građani donose obuću, odeću, hranu i sve što je potrebno da olakšaju njihov život ovde.

"To je još jedan dokaz i slika grada kao grada velikog srca koji ovim ljudima pomaže u njihovom tranzitu ka boljem životu", naveo je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track