ŠTRAJK PROSVETARA U NAJAVI: Isplata dogovorene pomoći ili idu na ulicu!
Foto: Marina Lopičić

Zahtev da se

ŠTRAJK PROSVETARA U NAJAVI: Isplata dogovorene pomoći ili idu na ulicu!

Društvo -
Sindikati obrazovanja zatražili su juče da vlada saopšti kada će zaposlenima u prosveti biti isplaćena dogovorena jednokratna pomoć i u kom iznosu, inače će ponovo razmotriti štrajk i izlazak na ulicu

BEOGRAD - Granski sindikat radnika u prosveti Srbije "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) razmatraju mogućnost štrajka, izjavili su danas predsednici tih sindikata Tomislav Živanović i Jasna Janković.

Živanović je rekao da njegov sindikat traži realizaciju sporazuma koji su, prema njegovim rečima, prosvetni radnici u potpunosti ispoštovali i "realizaciju platnih razreda od Nove godine". On je u Jutarnjem programu TV Pink istakao da su zakasnili pravilnici o kriterijumima finansiranja i zakon koji bi omogućio reformu obrazovanja.

Sindikati obrazovanja zatražili su juče da vlada saopšti kada će zaposlenima u prosveti biti isplaćena dogovorena jednokratna pomoć i u kom iznosu, inače će ponovo razmotriti štrajk i izlazak na ulicu.Janković je u istoj emisiji rekla da jednokratna pomoć, kao što sama reč kaže, znači samo "jednom pomoći", ali da su potrebna trajna rešenja, koja nisu moguća bez platnih razreda.

Ona je dodala da je termin za koji se vlada obavezala da će uvesti platne razrede 1. januar 2016., da njen sindikat očekuje zakon, da se razmatra opcija štrajka, odnosno možda izlazak na sud sa vladom.Janković, koja, kao i niko iz njenog sindikata, juče nije prisustvovala konferenciji čelnika tri od četiri reprezentativna sindikata u prosveti, navela je da nije bila pozvana na tu konferenciju."Stojimo na istoj strani, a to je prvo, pomoći koleginacima i kolegama, ukrupniti normu, povećati broj časova, samim tim povećati plate", istakla je Janković i dodala da je najavljeno procentualno povećanje plate za prosvetu i da će verovatno dobiti ponudu.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track