(FOTO) PATRIJARH UGOSTIO KLINCE: Mališani iz Vukovara dobili ikonice
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Mališani 3 dana u Beogradu

(FOTO) PATRIJARH UGOSTIO KLINCE: Mališani iz Vukovara dobili ikonice

Društvo -
Drago mi je da nas ima u Vukovaru. Moramo i da ostanemo tu, poručio je patrijarh mališanima kojima je podelio ikonice
1 / 6 Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej primio je danas 18 predškolaca iz vrtića ''Vukovar 2'' u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu i kao poklone podelio im ikonice.

''Drago mi je da nas ima u Vukovaru. Moramo i da ostanemo tu'', poručio je patrijarh mališanima kojima je podelio ikonice.

Navodeći da vrtić 'Vukovar 2'' ostvaruje programe na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu što predstavlja oživotvorenje ideje ostvarivanja prava na vaspitanje i obrazovanje nacionalnih manjina na svom jeziku i pismu, direktorka vrtića ''Vukovar 2'' Jarmilka Beljička Karlaš rekla je im poseta Beogradu znači mnogo.

Jedna od njihovih vizija je što tešnje povezivanje sa matičnom državom, dodala je.

''Nama je velika čast da smo uspeli da organizujemo ovu posetu i da se upoznamo i proširimo našu saradnju sa vrtićima u Srbiji. Izuzetna nam je čast i što nas je primio patrijarh Irinej, jer je to samo jedna nadogradnja onog što mi radimo sa decom po pitanju očuvanja srpske duhovne zajednice'', rekla je Baljička Karlaš.

Ona je navela i da postoji dobra saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja deluje u Vukovaru i koja im pomaže u održanju tradicije srpskog naroda.

Ističući da vrtić ''Vukovar 2'' uglavnom pohađaju deca srpske nacionalnosti, Beljička Karlaš je ukazala da u vrtiću ima i dece hrvatske nacionalnosti koja najčešće potiču iz mešovitih brakova.

''Naša vizija i misija je oživotvorenje osnovnih ljudskih prava, a pogotovo prava dece na vaspitanje i obrazovanje na maternjem jeziku. Vizija nam je i da decu pripremimo za kvalitetan život u višekulturalnoj zajednici i to ne samo kakva je u Vukovaru, već i globalno'', rekla je Baljička Karlaš dodajući da u vrtiću trenutno ima više od 130 dece.

Predsednik Odbora za obrazovanje, kulturu, sport Zajedničkog veća opština Vukovar Slobodan Živković ponovio je da je inicijativa za trodnevnu posetu mališana iz Vukovara potekla od Ministarstva spoljnih poslova Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

On se zahvalio Upravi na organizovanju posete, ali i na svim aktivnostima dodajući da to mnogo znači srpskoj zajednici sa prostora Hrvatske.

''Oni su glavni oslonac srpske zajednice prvenstveno na područiju Vukovara, ali isto tako i na područiju cele Hrvatske'', rekao je Živković.

Deca iz vrtića ''Vukovar 2'' doputovala su juče u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji svojih vaspitača, a za danas je planirana i poseta Predsedništvu Srbije.

Zahvaljujući donaciji Pozorišta ''Boško Buha" deca će gledati predstavu ''Mala sirena", a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih biće organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti.

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU ''Dečji dani'', Stari grad, Beograd i vrtić ''Vukovar 2'' u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština Vukovar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track