POSLE OBILASKA PREŠEVA: UNICEF pohvalio Srbiju zbog odnosa prema migrantima

Naša zemlja primer dobrog postupanja prema izbeglicama

POSLE OBILASKA PREŠEVA: UNICEF pohvalio Srbiju zbog odnosa prema migrantima

Društvo -
Puarje je posebno pohvalila dobru ogranizaciju i koordinaciju svih angažovanih u registracionom centru i naglasila da je veoma važno to što prvenstvo imaju žene i deca, kao i porodice sa decom

BEOGRAD - Specijalna koordinatorka UNICEF-a za izbegličku i migrantsku krizu u Evropi Mari-Pjer Puarje pohvalila je danas napore i mere koje Vlada Srbije preduzima u vezi sa zbrinjavanjem migranata, posebno dece i ranjivih grupa.

U razgovoru sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, Puarje, koja je i regionalna direktorka UNICEF-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država, je naglasila da je posetila prihvatni centar u Preševu, gde je imala priliku da se uveri u situaciju na terenu.

Puarje je posebno pohvalila dobru ogranizaciju i koordinaciju svih angažovanih u registracionom centru i naglasila da je veoma važno to što prvenstvo imaju žene i deca, kao i porodice sa decom, saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

"Bitno je da se deca ne odvajaju od roditelja", istakla je Puarje i navela da Ministarstvo i UNICEF treba da nastave zajednički rad kako bi se na najefikasniji način odgovorilo potrebama dece bez pratnje i dece razdvojene od roditelja. Vulin je istakao da Srbija ulaže mnogo truda da se pitanje migracione krize rešava na što humaniji i organizovaniji način i da, uprkos teškoj situaciji, nijedno dete u Srbiji neće biti bez hrane, garderobe, obuće, medicinske i druge stručne pomoći.

Ministar je naglasio da će pedijatri biti prisutni u prihvatnim centrima i složio se da je neophono pronaći rešenje za zimu kako bi sva dece bila na sigurnom i toplom.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

UNICEF je, kako je dodala Puarje, spreman da da punu podršku Srbiji da bi se ovaj veoma važan problem rešio u najboljem interesu dece. Sastanku su prisustvovali i direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja