LONČAR: Neće biti otpuštanja lekara i medicinskih sestara
Foto: Nebojša Madnic

Smanjenje u javnom sektoru

LONČAR: Neće biti otpuštanja lekara i medicinskih sestara

Društvo -
Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar izjavio je danas da među medicinskim osobljem, lekarima i sestrama, otpuštanja neće biti, te da je tema višak nemedicinskog osoblja.

"Medicinsko osoblje nije tema uopšte. Neka se to zna i nemojte nasedati na naslove koji izlaze, jer oni nisu utemeljeni'', rekao je Lončar novinarima dodajući da još nije odrađen sastanak sa MMF-om.

Na konstataciju da su se pojavili podaci da će u procesu racionalizacije Ministarstvo zdravlja proći najgore, Lončar je istakao da napisi u medijima mogu da budi kakvi god hoće i da svako može da piše šta god hoće.

''Da sačekamo. Mi sutra razgovaramo sa MMF-om. Znači još nismo dogovorili. Prema tome nema razloga uopšte za brigu. Ono što vam sada tvrdim - medicinsko osoblje, lekari, medicinske sestre se neće otpuštati'', rekao je Lončar. Ministar je istakao i da se ne krije ništa.

''Imamo više od 23 odsto nemedicinskog osoblja, a standard je da imamo 10 odsto. To je ono čega ćemo se mi rešiti, što je višak u zdravstvu. Medicinsko osoblje mora da bude, da ostane, da se zanavlja'', rekao je Lončar.

Navodeći da se tačno zna koliko ima ljudi preko 50, 55 godina, kojih specijalonsti i gde mora to da se nadoknadi, koje specijalizacije, on je naveo da se zato ove stvari rade - da bi dali 1.000 specijalizacija kako bi rešili taj problem. Kada je reč o stomatolozima, ministar je rekao da su oni deo problema.

Kako je rekao, na osnovu strategije će se videti koliko je neophodno stomatologa, koliko njih će ostati da radi, a dok će ostali biti regulisani po programu. On je naveo i da oni koji su neophodnmi za funkcionisanje zdravstvenog sistema ostaju da rade dok se ne nađe za njih zamena, posebno po manjim sredinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track